Vintermästare – Ingen garanti men Juventus plogar vidare

Vintermästare – Ingen garanti men Juventus plogar vidare

2018 är över och vi träder in i 2019 då halva Serie A-säsongen är spelad. Juventus har tagit hem titeln Campione d’Inverno eller Vintermästare som vi säger på svenska. Detta har historiskt sett inte visat sig vara någon garanti för att ta hem Scudetton men när det gäller Juve har jag inga tvivel kring att man plogar sig vidare till sin åttonde raka ligatitel.

Med halva säsongen spelad leder man med nio poäng före silverplacerade Napoli och hela fjorton poäng före bronsplacerade Inter, man har dessutom gått obesegrade och slagit rekord med 53 av 57 möjliga poäng efter 17 vinster och två oavgjorda. Under de sju raka ligatitlarna man nu tagit har man varit vintermästare fem gånger, de två återstående var säsongerna 2015/2016 och 2017/2018 då Napoli ledde halvvägs in på säsongen. Innan detta var det säsongen 2003/2004 som Vintermästarna inte tog hem titeln, då var det Roma som ledde ligan halvvägs in men Milan som tog hem Scudetton. Detta gjorde Romklubben även säsongen 2001/2002 då Juve i slutändan tog hem titeln medan Milan gick från förstaplats till tredjeplats bakom Juve säsongen 2002/2003.

Det var säsongen 2011/2012 som Juve inledde sitt segertåg och förutom just den säsongen då Milan tog andraplatsen så har det varit Roma och Napoli som turats om med att hänga på Turins vitsvarta en bit in på vårsäsongen. Förutom under fjolsäsongen har det dessutom varit en hel del poäng som skiljer guldet från silvret då vi sammanfattar säsongen. Det är det förutsägbara och tråkiga även för mig som Juventino, de andra klubbarna orkar inte med Juve i det långa loppet. Jag har svurit mig galen på Roma som under flertalet säsonger sett riktigt fina ut under hösten men som under vårsäsongen inte mäktat med att hålla Bianconeris tempo och i slutändan halkat efter med för många poäng. Sedan var det Maurizio Sarri som med betydligt mindre bredd på sin trupp jämfört med Max Allegris Juve, utmanade länge men som inte heller de orkade med till målsnöret.

Det är givetvis inte så att jag hejar på de andra italienska lagen men jag hade önskat mig en jämnare liga och gärna ett avgörande möte för ettan och tvåan i slutomgångarna men det kommer endast att bli en dröm dessvärre. Samtidigt står man rak i rygg och stolt över att ledningen lyckats med att bygga upp en så välstrukturerad klubb och ett så enormt stabilt och starkt lag att sätta på gräsmattan. Därför säger jag redan nu att i slutet av maj så kommer Juventus åter stå där med Scudetton i händerna, denna gång med Capitano Giorgio Chiellini i fronten.

Fredrik Lemon
Senaste inläggen av Fredrik Lemon (se alla)

Lämna ett svar