Var är min grinta, Gattuso?

Var är min grinta, Gattuso?

Var är min grinta, Gattuso?

Italienska språket är ett av de vackraste som finns.
Eller vid närmare eftertanke, den eftertanke vilken varade lika många sekunder som antalet gånger Italien vunnit VM, Italienska ÄR det vackraste språket

Det är samtidigt ett av de mest flexibla och uppfinningsrika språken. Något som givetvis – likt mycket annat – är en smaksak, personligt och antagligen påverkat av vilken kultur man vuxit upp i. 

Det är mycket möjligt att de mest östliga bland Asiater tycker språket bara låter väldigt konstigt. Eller att människor söder som Sahara tycker det enbart låter komiskt. Må så vara.

Inget ont om nationaliteter nu men när en tysk skall försöka sig på romantik verbalt låter det inte särskilt mycket annorlunda än om samma tysk skall beställa in sin tredje soppa för dagen en söndag, och den är med stora bitar Bratwurst. 

Och inte för att någon tysk någonsin försök ragga upp mig någonsin eller att jag vet om man äter soppa med Bratwurst där nere, men ni förstår vad jag menar.
Fotboll kan de då Hades spela makalöst.
Att inte fler (tyskar) gjort det i Serie A är vår förlust.
Men det är inget språk man blir direkt förälskad i.

Har man hört en tysk opera går det inte att särskilja om där utspelas en kärleksscen eller om två försöker skära halsen av varandra med delar av rekvisita.

Och, om en norrman berättar att han skall gå på fotbollsmatch se sin favoritklubb eller istället delar med sig att han har tid bokad för rektoskopi, det låter som att han kommer ha precis lika kul oavsett vilket av de två det än rör sig om.

Så är det med många språk. Alla språk. Varken mer eller mindre är det så.
Själv pratar jag en väldigt grötig göteborgska som jag förstår många tycker är mäkta… vi kan väl kalla den…. underhållande.

Men Italienskan, den har allt. Den går inte att håna, den går inte att göra sig löjlig över.
Melodiskt förförisk.
Fantastiskt fyndig.

Underbart energisk.
Den har ett vitt spektrum där man verkligen, faktiskt hör bara på språkmelodin om just du försöker förföra din grannes fru, eller om det är dig man hör tagit ton och att du precis skall mörda samma granne med en stekspade, bara för att grannen försökt förföra henne.

En utskällning och en kärleksförklaring på Italienska, det låter lika vackert men man hör vilket som är vad. I en Italiensk opera särskilt. I en tysk eller fransk? Fan vet vad de pysslar med egentligen. Allt låter lika flummigt.

Italienska språket är det mest magiska som finns, och när det gäller fotboll med sin lingvistik, där är dem eviga världsmästare. Alla de utryck som skapats. Oj! 
Enstaka ord vilka egentligen bara kan förklaras med hela stycken om de skall översättas rätt. 

Där ett av alla dessa är grinta.

Grinta betyder ungefär för dem som inte följer Italiensk fotboll…. Stefan Schwarz. Han är väl den mest grinta svensk fotboll producerat.
Claude Makélélé var grinta och när Real Madrid plötsligt gjorde sig av med honom av anledning noll, då dog deras mittfällt som en dromedar vid en förgiftad oas.
Scholes var grinta, Brasiliens Dunga var grinta, Roy Keane var grinta, Frank Rijkaard var antagligen världshistoriens bästa grinta eftersom han slet bakåt men skapade så mycket fram samtidigt.

Och Gattuso var grinta epitomt när han spelade i Milan. Den där jeblahelvetefanochschit alla andra visste ”om vi har boll, då är den där galningen där stävjar kontringen”.
Gattuso.
Den där grovjobbaren. Den där som slet, sparkade, stångades och kämpade. Han som knappt hade tekniken fylla på en hink med vatten om så sittandes knädjupt mitt i en bäck, men stod där skopade upp så att alla andra runt om honom inte gick törstiga.

Vi har inte det i Milan just nu.
Vi har inte grinta.
Vi har det inte
Och det är frustrerande se att vi inte har den, när tränaren är den vars ansikte antagligen dyker upp först om någon slår upp ”grinta” i ett uppslagsverk.

Någon gjorde en uträkning för en vecka sedan att Milan skulle ligga på första plats i ligan, om man bara räknade första halvlek.

Så mycket och så många gånger vi tappat i andra halvlek. För att där inte finns någon grinta.

Jag vill ha min grinta. Jag suktar efter den. Om något, Gattuso, är det väl den du kan förmedla till grabbarna? 

Med grinta hade vi haft ett mittfält att ens börja tala om.

Nu?

Ett stort slukhål på mitten!

Grinta = Att vara lika teknisk med fötterna som R2D2, men angelägnare att stoppa anfallen i mitten än vad Saladin försökte stoppa Korstågsriddare, och med enbart den viljan vara värd som en halv Shevchenko.

Zvonko Katic
Follow Me
Senaste inläggen av Zvonko Katic (se alla)

Zvonko Katic

https://twitter.com/zvonkokatic

Lämna ett svar