Tyst Ibra, alla är ni legoknektar

Tyst Ibra, alla är ni legoknektar

Först gick Zlatan Ibrahimović ut och hyllade Cristiano Ronaldo för hans val att lämna Real Madrid för Juventus men i dagarna gick svensken ut och kritiserade portugisen just för klubbvalet. Ibra menade på att Ronaldo gick till ett lag som vunnit ligan de senaste sju åren och att det knappast var en utmaning. Visst fan har han rätt men är du bättre själv menar du?

Du slog igenom i Malmö FF och testade vingarna i Ajax innan du tog det riktigt stora steget då du precis som Ronaldo i somras, skrev på för Juventus. Detta var 2004, två år före Calciopoli uppdagades, då du hade namn som Alessandro Del Piero, Gigi Buffon, Pavel Nedvěd, David Trezeguet, Mauro Camoranesi, Fabio Cannavaro, Lilian Thuram, Ciro Ferrara och Paolo Montero omkring dig i omklädningsrummet, bara för att nämna några.

När Calciopoli hade uppdagats, då valde du att lämna Juve och inte bara för vilken klubb som helst utan för hatrivalen Inter. Júlio César, Javier Zanetti, Luis Figo, Dejan Stanković, Patrick Viera, Esteban Cambiasso, Hernán Crespo, Adriano, ja, det var ju några hyfsade spelare även i Milano då du tog dig dit. Man hade innan hans intåg dessutom tagit hem Coppa Italia, Supercoppa Italiana och få sig tilldelat Scudetton efter Juventus och Milans Calciopoli-domar.

Sedan begav du dig till Barcelona där du fann Lionel Messi, Xavi, Andrés Iniesta, Thierry Henry, Carles Puyol, Dani Alves, Sergio Busquets, Yaya Touré, Thiago Alcântara. De hade tagit hem La Liga, Copa del Rey och Champions League innan ditt intåg. Därefter blev det Milan med Andrea Pirlo, Alessandro Nesta, Thiago Silva, Clarence Seedorf, Gennaro Gattuso, Ronaldinho, Alexandre Pato, Robinho. Jag tror att min poäng har kommit fram vid det här laget.

När du sedermera tog dig till Paris Saint-Germain byggdes laget visserligen runt dig och det var inget färdigt lag då du anslöt. Men med enormt kapital för att värva in världsspelare som lagkamrater och i ett Ligue 1 där konkurrenterna varken hänger med eller har i närheten av ekonomiska muskler kunde du gå hem titlar även i Frankrike.

Därefter blev det Manchester United, som visserligen inte var sitt rätta jag men den där utmaningen som du påstår att Ronaldo inte ger sig på, den har inte du heller kommit i närheten av. Du har gjort dig ett namn inom fotbollsvärlden och i historieböckerna då du tagit titlar och öst i mål i varenda land tillika klubb som du spelat i men du har knappast tagit dig an utmaningen att dra på sig fotbollsskorna i en omklädningsrummet hos en mittenklubb i varken Serie A, La Liga eller Premier League.

Ronaldo tog hem titlar i England med Manchester United, han tog hem titlar med i Spanien med Real Madrid, han har tagit hem Champions League med båda dessa klubbar och han tog nyligen sin första titel med Juventus. Man går dessutom för att ta den åttonde raka Scudetton tillika den femte raka Coppa Italia och då femte raka dubbeln och givetvis även den där Champions. Sju raka ligatitlar och fyra raka cuptitlar tog man dessutom utan portugisen.

Det jag egentligen vill få fram är inte att herr Ibra har fel i sitt uttalande men jag tycker inte att han borde uttala sig kring just detta, det är att ge sig ut på djupt vatten. Han borde istället hålla tyst, för alla är ni egentligen legoknektar. Det är få på denna nivå, likt Gigi Buffon, som sänker sin lön under sina sista säsonger i klubben, för kärleken till just klubben. Jag har i tidigare sådana här diskussioner jämfört med Pep Guardiola och då som tränare. Jag tror inte att det är många som tvivlar på hans förmåga eller till och med genialitet som tränare men vilka klubbar har han tagit sig an? Barcelona, Bayern München och Manchester City. En av de två största klubbarna i Spanien, den största klubben i Tyskland och en av de kanske fyra största klubbarna i England. Inte fan tar han sig an ett mittenlag i någon av dessa ligor. De största spelarna och de största tränarna håller sig till de största klubbarna, vare sig man tycker om det eller ej.

 

 

Fredrik Graneklev

Latest posts by Fredrik Graneklev (see all)

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Mycket läs- och tänkvärt Fredrik!

    1. Mille grazie!

Lämna ett svar

Stäng meny