Tröjnummer jag känner mig bekväm med

Tröjnummer jag känner mig bekväm med

Man skall undvika vara gnällig, gaggig och gubbig.

I alla tider har man klagat på ”dagens ungdom” när det egentligen oftare är de äldre som skapar störst mizeria. Varje generation äldre tycker att just under deras tid dem yngre tar priset vad gäller vara totalt omöjligast att förstå, ”så var inte vi som ungdomar”, och att de yngre är värre än vad de unga var under deras egna ungdomsår.

Men det är inte ungdomar som startat världskrig, aggressivt koloniserat världsdelar, ljugit till sig höga politiska positioner där de beter sig som bortskämda, inkompetenta, mytomaniska makaker, eller köpt upp fotbollsklubbar för oljepengar som stinker avskyvärt korrupt ibland även mord. Så att klaga på dagens yngre är rent skitsnack.

Nu råkar jag dock vara äldre och tänker agera resterande stycken just gubbig, gaggig och gnällig i den här texten. Bara för att styrkan bevisen inför juryn; att ju äldre man blir desto envetet dummare motsträvig i skallen blir man vad gäller att acceptera förändring.

Jag har nämligen en fotbollsrelaterad pet peeve. En sådan där sak jag stör mig på lagom mycket. Jag har flera andra, allt för många för att det skall vara sunt. Men nu fokuserar vi på en endaste annars kan det här sluta med text längre än Bibeln och Koranen kombinerat utan uppehåll för underhållande Kama Sutra illustrationer.

Jag gillar inte hur man flummar med tröjnummer i laguppställning.

Så, nu har jag sagt det.

Om jag fick bestämma, då skulle man spela som på den gamla goda tiden. Utan namn på ryggen. Startelvan skulle ha 1 till 11 på ryggen. Alltid. Målvakten 1. Alltid. Backar 2 och 3. Alltid. Anfallarna 10 och 11. Alltid. Etc.

Så gjorde man på Gullits-Rijkaards-Van Bastens tid. Det stod inga namn.

Det här semimoderna jönseriet med besatthet vad gäller tröjnummer. Det har gått för långt. Vår egen Donnarumma spelar ordinarie i mål sedan flera år tillbaka, han bär 99 på ryggen. Det är så fel!
Jag skiter fullständigt i varför du valt det, Gigi. Jag vet att det är relaterat till ditt födelseår. Du är vår förstamålvakt, du är Italiens förstamålvakt, då skall du bära nummer 1. Inget annat. Lägg ner siffror man inte ens kan satsa på i roulette.

Klassiskt, rätt, och som det i begynnelsen var, så vill jag ha det. Om man släpper detta så kommer någon spelare snart kräva få spela med en emoj istället för en siffra på ryggen. Jag kan ge mig f-n på att detta redan skett i någon liga.

Jag vet inte när detta fetischande till tröjnummerhysteri började. Känslan säger att det hela inleddes med Maradona och hans tia på ryggen. Efter det skulle alla de bästa spelarna (läs dyraste), eller den påstått mest tekniska tilldelas #10.

Efter det tog allt hus i h-e.

#33 i backlinjen, #23 på mittfältet, #17 i anfallet. Vad ÄR det för obskyr nummerfördelning!? Jag minns att någon spelade med noll på ryggen i ett lag. Förbjud dem alla!

Jag förstår att vi sedan länge lever i en tid där tröjnummer är stor del av varumärke och tröjförsäljning är en viktig del av inkomst efter värvning. CR7 och många innan honom har säkert betalat av minst halva övergångssumman enbart på tröjförsäljning under initial månad efter att kontraktet skrevs. Men när blev det så förbannat zoologisk anarki och totalt peyote vansinnigt vilt med tröjnummer i fotboll? Att man i princip kan se vilket nummer som helst på vilken position som helst?

Någon borde ta patent på alla nummer som finns och kräva tre miljarder i royalty från varje spelare som önskar spela med siffra på ryggen, högre än totala antalet spelare i truppen är.

Återinför 1-11!
Återinför sund tradition!

Målvakter skall ha 1. Inga andra dumheter. Om Donnarumma startar bär han 1. Om Pepe Reina startar bär han 1. Om detta sabbar spelarnas Instagramlogga, det struntar jag blankt i. De får hitta på något nytt att sälja mobilskal med.

Men så krockar det med lite annat.

En detalj relaterad till detta är tröjnummer som pensionerats. I Milan har vi 3 och 6 som tagits bort bland alternativen när truppen får sina matchställ tilldelade. Maldini respektive Baresi.

Ingen annan kan spela med dessa nummer. Med ett undantag. Om Maldinis son tar sig in i truppen kan han få bära nummer 3. Men är det en vettig klausul? Varför skall Maldinis son få bära farsans nummer per automatik, innan han en visat sig hålla samma nivå? Samtidigt, tänk vilken börda det måste vara att som son försöka leva upp till sin pappa legendarens nivå? Ständigt jämförd som det är, då skall han dessutom ha den bördan eskalerad med varumärket över hela ryggen?

Trots den pressen ovan nämnd håller jag fast vid en sak vilken jag nämnt flera gånger tidigare. Istället för att pensionera nummer tycker jag man kunde utnyttja ett sätt att hedra dessa nummer. Istället för att hänga dem i taket likt hockey gör, låt dagens spelare få bära tröjan men på bröstet, på just den tröjan, precis under klubbmärket är namnet på forna legenden eller legender broderat.

Ta exempelvis Maldinis nummer 3. Istället för att ingen tillåts spela med detta nummer i dagens Milan, varför inte låta Romagnoli spela med det, men på just hans tröja är Maldinis namn broderat under klubbmärket på bröstet.

På så sätt kan man hedra fler, utan att nummer plötsligt blir otillgängliga. Om Calhanoglu nu spelar med nummer 10 (och hur f-n han fick det tröjnumret är bortom mitt förnuft), då skulle det på hans bröst under klubbmärket vara broderat Ruud Gullit, Gianni Rivera, Zvonimir Boban och kanske någon till.

Tänk den äran det skulle vara att varje match få gå in på planen med dessa namn på bröstet. Hur peppad man skulle bli att få bära historia.

Jag gillar inte det här med hockeysiffror på ryggtavlor i fotboll och jag är tveksam till det här med pensionerande av nummer i fotboll. När man kollar var det förekommer är detta ganska begränsat tack och lov.

Maldini och Baresi har redan nämnts.

Men så sitter man där på staketet och vet inte vilken sida det verkligen är värt att hoppa över till.

Min envetna gammaldags tanke att startelvan alltid skall ha 1-11 oavsett spelare?

Eller att vissa nummer skall få bli pensionerade?

(den där med dubbelsiffrigt motsvarande härad lågt IQ, den ger jag mig inte med. Att en försvarare kan bära #72 eller en målvakt #99, det skall inte få ske)

När man tittar på vilka nummer inom Italiensk fotboll som tagits bort från omklädningsrummet och hängts upp att hyllas, aldrig mer bäras, blir det i mångt och mycket en ny lektion i något man inte haft kunskap om tidigare.

Atalanta har pensionerat #14, Federico Pisani som spelade där 91-97. Han dog i en bilolycka under sin sista säsong.

Bologna har pensionerat #27, Niccolo Galli som spelade där 2000-01 och dog i en bilolycka bara 17 år gammal.

Brescia har pensionerat #13. Försvararen spelade för klubben i två omgångar mellan 98 till 02, och dog i en bilolycka 2002 bara 27 år gammal.

Både Fiorentina och Cagliari har pensionerat #13, Davide Astori

Vicenza har pensionerat #25, Piermario Morosini som dog i en hjärtattack på planen 2012

Chievo Verona har pensionerat #30, Jason Mayélé, han dog i en bilolycka 2002 endast 26 år gammal.

Det är långt fler nummer i Italien som reserverats in i evigheten på grund av dödsfall, än på grund av legendstatus rent åstadkommande på planen. Maradonas i Napoli, Zanettis i Inter, Gigi Rivas i Cagliari, till och med Baggios nummer i Brescia har pensionerats och ingen annan kan bära det.

Jag har givetvis inget emot det på sätt att jag förlorar sömn och kan inte jämföra de två. Men om man skall ha lite sundhet i konceptet, ja då borde ganska många tröjnummer i Torino vara borta ur matchen och inte få bäras (Superga) men Torino har noll nummer ingen får bära. Eller, Lucarellis nummer i Livorno kan väl vem som helst inte bära, av samma anledning Di Natales i Udinese? Men se, deras nummer är inte borttagna.

Vart skulle det sluta om alla plötsligt började pensionera nummer?

Nej, då tycker jag det är bättre att alltid spela med 1-11, och spelarna hyllas – bortgångna allt för tidigt eller legendariskt många säsonger, skit samma – med namnet broderat under klubbmärket, på den spelaren som går ut till avspark och bär just detta nummer.

Så tycker jag man hyllar dem regelbundet och för evigt bäst.

Zvonko Katic
Follow Me
Senaste inläggen av Zvonko Katic (se alla)

Zvonko Katic

https://twitter.com/zvonkokatic

Lämna ett svar