Stai zitto Leo! #FuckRacism

Stai zitto Leo! #FuckRacism

Jag vet inte i vilken jävla ände jag ska börja i: den äckliga rasismen i Serie A eller Leonardo Bonuccis korkade jävla uttalande! Vi får köra en snabb recap för er som inte hängt med på händelserna igår på Sardinien. Juventus spelade borta mot Cagliari och resultatet slutade planenligt 0-2 men det är knappast där problemet ligger. För andra året i rad kom det rasistiska glåpord från läktaren på Sardegna Arena då Juve var på plats. Då var de framförallt riktade mot Blaise Matuidi, så även denna gång men kanske framförallt mot ynglingen Moise Kean. Det var 19-åringen som slog spiken i kistan med det andra målet och fick motta skit från läktarhåll.

Efteråt har Kean fått stöd från både lagkamrater tillika fotbollskollegor men Leonardo Bonucci tappade jag enormt mycket respekt för efter vad han sade om sin kollega och situationen: Han tyckte att Kean och publiken skulle dela på skulden 50/50 då han ansåg att lagkamraten inte skulle ha provocerat publiken efter sitt mål. Jag är med största sannolikhet inte den enda som reagerade på detta uttalande med enormt mycket förvirring och ilska. Med detta uttalande legitimerar han mer eller mindre rasism från läktaren och beskyller alltså Kean för en stor del av situationen, vilket för mig är helt osannolikt.

Man får skilja på fotbollsspelaren och personen Bonucci då jag även tappade respekt för honom då han lämnade Juve för Milan för att sedan återvända endast en säsong senare med svansen mellan benen. Jag har sett upp till honom som fotbollsspelare med bland annat en fantastisk passningsfot och då han i sällskap av Giorgio Chiellini och Andrea Barzagli bildat ett av världens bästa mittbackslås men det är som fotbollsspelare. Jag kan inte blanda in detta i hans person eller uttalanden. Det är som då klubben stod bakom Cristiano Ronaldo efter de återupptagna våldtäktsanklagelserna mot portugisen och då valde att berätta vilken fantastisk fotbollsspelare han är, vilket inte har ett skit med situationen att göra. Det är klumpigt, oskönt och irrelevant.

Leo sade upprepade gånger efter återkomsten till Juve i somras att han skulle bevisa sig på fotbollsplanen för att få tillbaka supportrarnas kärlek, vad han ska göra efter detta uttalande, det vette fan. För att få respekt måste man även respektera andra och det tycker jag att han igår misslyckades med totalt. Även om rasismen kanske inte idag är utbredd i de stora massorna på alla arenor runt om i Italien, så finns den bevisligen där och att då skuldbelägga en 19-åring som står upp för sig själv mot dessa imbeciller är verkligen att pissa på Kean.

Stai zitto Leo! #FuckRacism

Fredrik Lemon
Senaste inläggen av Fredrik Lemon (se alla)

Lämna ett svar