Skygglapparnas Serie A

Skygglapparnas Serie A

Det är förbannat tragiskt att vi snart äntrar år 2020, och rasismen frodas fortfarande. Vi är just i detta nu 80 år från då när stöveltrampande fetisch-muppar försökte erövra Europa med sin enfald och egoism, och ingen spektakulär förbättring har egentligen skett. Tvärtom, verkar det bara barka och eskalera mot bakåtsträvande bonnig mentalitet, än det ser ut att lösa sig.

Alla sidor är lika delaktiga i detta misslyckande. Alla. Sidan som tar på sig unisona kyparuniformer med vit skjorta, svarta byxor och svart slips mamma strukit, är inte ett dugg sämre eller bättre än deras självutnämnt påstådda motsats som samlas i flock för att kasta sten på dem och slå sönder allt i sin väg, från bilar till skyltfönster.

Kärnan i rasism, är generalisering. Att svepande hävda något om en större grupp människor. Att löjligt bilda sig en definitiv negativ uppfattning om miljoner människor man aldrig personligen haft förmånen att träffa, individuellt. När jag då ser kommentarer såsom: ”Italienare är så j-a rasistiska”, jag förstår inte hur personen har tänkt. Hur individen rent logiskt spekulerar. Å ena sidan är personen anti rasism, och i samma andetag slänger personen ur sig något svepande om ett helt folk, en hel nation.
Då gynnar samma sorts fundamentalt dumma rasistosande generalisering den egna agendan?

Och vi ”blattar” i Sverige skall inte vara snara peka finger mot någon. Den mest omfattande rasismen här i vårt gemensamma land, den manifesterar sig inte bland blonda svenskar mot övriga. Den mest omfattande är inte de där relativt få spyflugorna spatserande i sina kyparuniformer någon (nästan alltid) mindre svensk ort. Nej du, åk till vilken förort som helst och lyssna. Vad en invandrargrupp snackar om en annan invandrargrupp. Det är inte ens ironiskt kul eller överraskande på något vis, men om du har invandrarbakgrund och tar dig en titt i spegeln angående detta specifika ämne, då kan du inte säga emot det ovan påstådda. I dare you. De största rasisterna i Sverige idag är de med invandrarbakgrund. Där man hör mest rasism, är en invandrargrupp, hur de pratar om en annan invandrargrupp.
And you know it!

Med det sagt, Italiensk fotboll har definitivt stora problem vad gäller rasism och de verkar inte ha hittat rätt väg bekämpa den. Själv har jag suttit och funderat, spekulerat, tänkt vad detta kan bero på. Den enda lekman förklaring jag kan nå är att det finns en skam som lever kvar i Italien sedan andra världskriget och vilken sida man var på då. Att angripa problemet, ta tjuren vid hornen, skulle vara någon form av erkännande att Mussolini aldrig dött trots att han hängdes av sina egna landsmän. Att skyla det under mattan verka vara konceptet man anammat. Att problemet då skall försvinna av sig själv.

Men Lega, det funkar inte. Ni måste väl ha sett det?

Det är snart 2020 och någon nolltolerans vad gäller rasism existerar inte i Serie A.

Visst, man har gjort lite ”charmiga” och ”gulliga” försök när spelarna inför avspark tar gruppfoto med en banderoll som förmedlar ”say no to racism”. Men verkligen, seriöst, en töntig plastbanderoll skall lösa det djupare problemet?

Och man har infört ett nytt direktiv där rasistiska gap från läktaren är anledning för domaren att avbryta match, över högtalarna förklaras det att detta inte tolereras. Men jösses!? Det enda man gör med sådan förmedling över högtalare, det är att man uppmärksammar de som skriker rasistisk skit, och de känner sig ännu stoltare över vad de lyckats med. För de hamnar i centrum, precis som de hela tiden önskade.

Nej du Lega, det här får ni hantera annorlunda.

För sex år sedan tog Kevin Prince Boateng bollen i nävarna mitt under Milanmatch och sparkade den frustrerat upp mot läktaren efter att ha fått utstå ständiga rasistiska rop. Han vägrade spela mer och ville gå av planen. Spelare i Milan försökte stoppa honom.

För några dagar sedan gjorde Balotelli detsamma, tog bollen och bombade den upp mot Veronas fans, och några spelare försökte stoppa honom, andra var där tyckte han gjorde rätt som ville lämna.

Jag förstår bägge sidor bland spelare. Några tyckte kanske det var rätt av honom att markera, andra tyckte kanske det var bättre om han spelade vidare och jävlades med Veronas fans genom att spela än bättre. Mycket riktigt satte han en pärla till mål.

Ingen av oss vet vad som sägs där nere mellan spelarna. Men det är inte spelarna som skall fixa den här skiten på läktarna. Det är Lega, och de agerar i detta ärende fruktansvärt vagt, skamligt långsamt, paralyserat inkompetent. Skygglappar verkar vara deras melodi.

Zvonko Katic
Follow Me
Senaste inläggen av Zvonko Katic (se alla)

Zvonko Katic

https://twitter.com/zvonkokatic

Detta inlägg har en kommentar

Lämna ett svar