Serie A – En liga i behov av framgångar i Europa

Serie A – En liga i behov av framgångar i Europa

Den italienska fotbollen har lidit av dåliga resultat i Europa länge. Vikten av att nå framgångar kontinentalt kan inte nog betonas då det bäddar för bättre ekonomiska förutsättningar, ökat publikintresse och fler stjärnspelare till Serie A. Under de åtta senaste säsongerna har Juventus vunnit ligan samtliga gånger men har inte lyckats vinna Champions League. Två finaler är visserligen inte dåligt, men att man förlorade stort i båda visar att man var ganska långt ifrån. Samtidigt har ingen italiensk klubb klarat av att  ta sig särskilt långt, bortsett från Roma som skrällartat nådde semifinal 2018.

Senast ett italienskt lag vann en Europatitel var 2010. Inter tog hem Champions League pokalen efter en anmärkningsvärd vår. Man gjorde inte så många mål, men försvarsspelet var bland det bästa som skådats i Champions League. Juventus lag de senaste åren har varit minst lika bra på pappret, men de har inte lyckats ta det sista steget. Juventus stora inhemska dominans har dock gjort sitt för att klubben ska växa, men de andra klubbarna har inte fått ta del av tillväxten. I sommar har Inter med några profilvärvningar lyckats flytta upp sina positioner och är förmodligen närmast Juventus. Bara en poäng bakom i skrivande stund. Ändå känns Juventus ganska fjärran.

Idag kan Inter slås ut ur Champions League efter att ha fått dålig utdelning på bra insatser under hösten. Om stjärnorna står rätt, vinner Barcelona och Inter ikväll. Då finns möjligheterna kvar till avancemang inför det inbördes mötet i sista gruppspelsomgången. Atalanta kan gå vidare vid vinst i sista omgången medans Juventus och Napoli förmodligen kommer att gå vidare till åttondelslottningen i mitten av december. Om två lag åker ur Champions League redan i gruppspelet cementerar det Italiens undermåliga position i klubbfotbollens europeiska rankning. Med de nya europeiska turneringsuppläggen så hotar det Italiens ställning  som en av de fyra bästa ligorna. Det är viktigare än någonsin att hänga på täten. Oavsett om man pratar ligor eller klubbar. Ekonomiska förutsättningar betyder mycket i dagens fotboll och klyftorna ökar vid undermåliga resultat. Det finns ett odiskutabelt förhållande mellan ekonomiska förutsättningar och sportsliga framgångar. Kort sagt, klubbar med dålig ekonomi har i regel sämre trupper.

För några år sedan så plockade BBC upp en rapport om de olika toppligornas omsättning. Det var alltså aktuella siffror 2017. Då såg det ut enligt följande bild

 Man ser att Italien var ganska långt efter England och att två andra ligor ligger en bra bit före. De senaste åren tyder det mesta på att Italien fått in lite större marknadsandelar, då Serie A-lagen har börjat spendera som andra topplag. Inte på löner, då spelare som Chiellini tjänar 3.5 miljoner euro årligen. Något Graziano Pellé i Kina överträffar gånger sju varje år. Men på värvningsfronten har det börjat hända saker. Storklubbarna är fortfarande måna om att hitta gratisspelare och är duktigast på det i världen. Men man har börjat spendera sina sparade pengar. Det finns dåliga exempel som Milan, och bra exempel som Juventus och Napoli. Med det sagt, så verkar Juventus vara i en svårtacklad ekonomisk knipa på grund av de kraftigt och drastiskt höjda lönenivåerna. Men sportsligt och marknadsmässigt har värvningarna ofta gått hem. Problemet är att spelare som Ramsey och Rabiot tjänar mångdubbelt så mycket som till exempel nämnda Giorgio Chiellini.  

I Deloittes Money League, en renommerad lista över de rikaste fotbollsklubbarna i världen, ligger de italienska topplagen samtliga utanför topp 10. Juventus återfinns på plats 11, Inter på plats 14 och Roma på plats 15. Sedan återfinns Milan och Napoli på plats 18 respektive 21.

Att gå långt i Champions League är därför väldigt viktigt. Serie A får mer uppmärksamhet och bättre spelare söker sig dit. Det kontinentala och globala intresset riktas mot Champions League och Premier League, något La Liga och Serie A måste tackla. Arenorna i stöveln kan kanske äntligen moderniseras och de konservativa och ofta snacksaliga klubbstyrena kan få upp ögonen för omvärlden och hur man hanterar rasism och andra diskriminerande uttryck som idag används flitigt.

 

 Italien behöver helt enkelt närma sig resten av Europa

Lämna ett svar

Stäng meny