Samma visa sjungs om det politiska
Supercupen

Samma visa sjungs om det politiska

För någon vecka sedan skrev jag att den Italienska supercupen bojkottas av mig eftersom den spelas i diktaturen Saudiarabien vilken har en välkänd lista meriter inom allt möjligt som flaggas fadd smak i munnen hos alla med sunt förnuft och en intelligensnivå ovan en imbecill.

Det var inga klappar på axeln eller medalj för det jag var ute efter. Verkligen inte. I ärlighetens namn är jag rätt kass på att ta ställning. Jag glider runt som majoriteten och tänker mest på mig själv i första hand när det kommer till kritan om man ärligt kollar upp fakta i den bästa uppslagsboken om en själv, spegeln.

Det var dock ändå lite intressant att se hur många som tänkte på samma vis och inte såg matchen Milan-Juventus i Jeddah inför 60,000 pistaschnötätande män. Jag kan tänka mig hur det kan ha tett sig nere på planen, höra det där karakteristiskt knäppande ljudet från läktaren då 60,000 pistaschnötter flippras isär samtidigt.

Inför och efter har det kommenterats om denna match angående förnuftet att spela den i Saudiarabien. De förutsägbara kommentarerna var där, att man inte skall blanda fotboll och politik. Någon kallade till och med bojkottarna för islamofober, för att i samma andetag klaga på den exakta form av islam som utövas i Saudiarabien, En bragd i sig att klaga och anklaga samtidigt i samma mening.

Rent generellt; lyckliga dåre är den som har en knapp inombords med vilken man kan stänga av förmågan att ibland tänka mänskliga rättigheter, ibland bortse från dem bara för att det är fotbollsmatch. Jag vill poängtera, de som såg matchen när den spelades i Saudiarabien är inte på något vis mindre humanitära än vare sig mig eller andra vilka också vägrade se den. Men kan vi skippa ganska vilda anklagelser om varför vi valde att inte se den?

Naivt är det också att påstå fotboll och politik inte är sammansvetsat, att det inte hör ihop alls. Visst är det en vacker tanke. Vi är många, väldigt många som är trötta på politiker och deras mundiarré, men en vacker tanke skingrar inte verkligheten.

Politik ingår i fotboll på en absolut nivå vare sig man vill eller inte. Sporten är för stor globalt för att inte infekteras av den. Politik ingår och kommer alltid ingå hur mycket man än försöker intala sig annat. Visst, man kan välja att bortse från den aspekten och bara fokusera på de där 90 minuterna, men man får inte bort den genom att mantra i versaler om hur mycket den roliga biten inte hör ihop med den förskingrande.

Vad är landskamper om inte politik? Utan politik hade nationer inte funnits, och utan nationer inte landslag, därmed inte heller EM eller VM. Se mig i ögonen och säg att en landskamp Grekland-Turkiet, eller Katalanska Barcelona mot Francos Real Madrid, att där bara handlar om fotboll. Se mig i ögonen och säg att Holland mot Tyskland bara handlar om fotboll, att mindre stad mot huvudstad, bara är fotboll.

Vad är en match mellan Napoli från det fattigare syd, mot Juventus från det rikare nord, om inte politiskt infekterat möte?

Vad är hela VM (och OS), om inte ett politiskt spektakel under öppnings- och avslutningsceremoni, för att inte tala om hela lismandet när värdnation (och värdstad) skall utses?

Det är dags att släppa tanken på att politik och fotboll inte hör ihop. Ingen av oss vill att det skall vara så, men det är så.

Och kan vi skippa det här med autopilotkommentarer kalla någon islamofob bara för att man kritiserar ett sunkland som Saudiarabien? Min rättstavning i Word känner inte ens igen ordet och finns det ett motsvarande ord man automatiskt kan använda om någon kritiserade valet av Nordkorea som finalland? Innan man kallar någon –fob kanske man skall kolla upp sig i det där privata uppslagsverket, spegeln, och dubbelkontrollera om det inte är en själv som lider av lite hysteri.

Oavsett vad resultatet blir i spegeln kommer Saudiarabien inte behandla sina medborgare – kvinnor särskilt – bättre inom den närmaste framtiden. I mina ögon kan ett slukhål ta deras retarderade ledare och finalen i Italienska supercupen skulle aldrig spelats där. Lika lite skulle den (som tidigare skett) ha spelats i USA, Libyen, Kina eller Qatar. Även där skulle några väl utplacerade slukhål vara passande. Men den där Gud alla tjatar om, vare sig du är muslim, kristen, hindu eller annat, han eller hon placerar dem ganska underligt orättvist och aldrig där de skulle göra mest nytta för mänskligheten i det stora hela.

Zvonko Katic
Follow Me
Senaste inläggen av Zvonko Katic (se alla)

Zvonko Katic

https://twitter.com/zvonkokatic

Lämna ett svar