Så många frågor – Varför just Kucka?

Så många frågor – Varför just Kucka?

Han har fina meriter och reaktionerna från fotbollsvärlden har känts ganska optimistiska. Själv känner jag mer ”nja” för Parmas värvning av Juraj Kucka, hoppas innerligt att jag får fel.

Inte för att jag tror att Kucka blir en floppvärvning. Han har goda meriter från Serie A med såväl Milan som Genoa och även om han är rutinerad har han några år kvar av karriären. Problemet är att det känns som att det här är den enda positionen som Parma inte behöver förstärka, åtminstone inte i första hand. På mittfältspositionen finns redan Stulac, Dezi, Barrlià, Ragoni, Scozarella, Munari, Grassi och Deoila (De två sistnämnda på lån). De ska konkurrera om tre positioner på mittfältet och nu har redan stora skaran alltså drygats ut med slovakiska Kucka.

Jag har under hösten predikat gång på gång i mina krönikor för att anfallet måste förstärkas. Till mitt stora förtret har tiden visat att jag hade rätt i att det inte räcker med att backa upp Roberto Inglese, enbart med Fabio Ceravolo. Inglese har missat en del matcher under hösten och när Ceravolo, och ibland yttern Sprocati, ersatt har de lämnat planen mållösa. Nu är fönstret öppet och jag hade hoppats på en ung skicklig anfallare som inte hade några problem med att stå på tillväxt, agera back-up till Inglese men gå in och prestera när han fick chansen. Jag fick Juraj Kucka. En 31-årig mittfältare som ska slå sig in på lagets mest konkurrensutsatta position.

Låt mig påpeka att det inte är Kucka i sig jag är kritisk till. Går han in och presterar backar jag mer än gärna från min kritik men jag får inte riktigt ihop hur den sportsliga ledningen har resonerat. Kanske är det fler värvningar på gång och ekonomin är långt ifrån lika ansträngd som 2015 men det är inte evigheter kvar av transferfönstret heller.  Det finns också en annan detalj som jag tycker är värd att nämna. Kucka blir 32 i februari, kontraktet är skrivet över tre och ett halvt år. Han är alltså 35 när det går ut och jag känner mig inte helt trygg i det.

Men låt mig konstatera följande: Kucka kommer att göra det bra i Parma, han kommer med största sannolikhet att vara given i startelvan och göra det bra – men han kommer inte att dominera. Ska Parma slå till på en spelare där de, sällsynt nog, redan har bra material – då måste det vara en spelare som ska tillföra det där lilla extra. Nåväl, Parma har kunnat lära gamla hundar att sitta tidigare (Lex Gervinho) så för all del, motbevisa mig nu Kucka. Ingen blir gladare än jag om du lyckas.

Detta inlägg har en kommentar

Lämna ett svar

Stäng meny