Rom är vår hemkomst

Rom är vår hemkomst

Ett hjärta har alltid rätt, sjunger Imperiet.

Mitt hjärta kan många sånger. De flesta är sorgsna eftersom jag är stämd i en låg tonart. Det är inget unikt för mig. Så är det för många.

Men det finns undantag. Ljusa flikar av värme in bland de svarta bladen…

Köra bil. Lyssna på The Cure på hög volym. En löprunda under broarna i Rom en gryning i Maj. En kyss av min hustru. Mina barns varma händer i mina på en promenad nere vid vattnet på Södermalm. När människor kommer fram en helt vanlig dag i Örebro och uttrycker sin tacksamhet.

Då stiger nya sånger som ljus ur mitt mörka, snåriga gräs.

En annan sak är ett derby i Rom.

Om en säsong är en galax vi snurrar runt i mellan september och maj så är varje derby ett svart hål som sväljer oss hela, spottar ut oss i en helt ny, annan galax.

Men det vackra är att vi känner igen oss ändå. Vi känner doften av kastanjer, den där sammetslena doften av regntunga romska gränder, ett soligt torg i Trastevere, en kärlek som en extra hud på våra kroppar.

Rom är ingen stad, det är ett tillstånd, en läggning, ett sätt att vara.

Vi som reser dit regelbundet vet att våra hjärtan är skapade för den stan. Vi vet att vi innerst inne aldrig kommer bli riktigt lyckliga någon annanstans på jorden.

Rom är vår hemkomst.

Gränderna timmarna innan ett derby. Torgen, floden, turisterna som man knappt ser för att man är så fokuserad. En suverän kopp kaffe med en varsam skopa citronglass, sångerna som stiger mot den höga himlen när vi närmar oss arenan, och cypresserna som tronar som stolta krigare ovanför arenan, solen, led efter led av solnedgångs-färgade familjer som burits dit i generationer av en enda dröm, att laget och staden ska smälta samman och glöda sitt gyllene guld rakt i våra hjärtan.

På andra sidan en blå örn, samma stad, olika tolkningar.

Nu är det bara timmar kvar och det är som med all innerlig kärlek. Trots att vi varit med om detta förut är det ända alltid som första gången.

Så är det att älska, utan förbehåll, utan restriktioner, utan gränser.

Vi älskar och det är allt vi gör.

Marcus Birro
Följ Marcus
Senaste inläggen av Marcus Birro (se alla)

Marcus Birro

Författare och poet med hjärtat i AS Roma.

Lämna ett svar