Revolvermannen från Dzierżoniów

Revolvermannen från Dzierżoniów

En kort bilfärd från Polens till folkmängd fjärde största stad Wroclaw, nere i sydvästra delen av landet, där ligger Dzierżoniów med ungefär lika många invånare som långsidorna på San Siro tar in åskådare.

Läser man om den lilla orten står två notabla personer listade att härstamma därifrån. Två som fötts där för att senare göra sig ett namn utanför stadsmurarna. Bara två. Men vi kan väl anta att det säkert är fler som lyckats, bara att de inte gjort detta i strålkastarskenet.

Den ena är tyska ekonomen Herbert Giersch, och vem han är har jag ingen aning om, ännu mindre bryr jag mig. Säkert är det många med mig här lika ovetandes. Kanske uppfann han discosparbössan som blinkar varje gång man slänger i ett mynt man fått från morsan eller farsan. Kanske utvecklade han någon ny avancerad modell för att beräkna hur tragiskt, tråkigt och torrt ämnet ekonomi är. Helt ärligt skiter jag i vilket.

Den andra av de två notabla personerna är desto mer känd och har redan lyckats få sitt namn att eka långt längre ut i världens alla hörn än många av oss kan drömma om.

På väldigt kort tid.

Krzysztof Piątek är raka motsatsen till torr och tråkig, och oj som han blivit omfamnad av Milans fans innan ens en handfull matcher mäktats med under bältet.

Varför har han blivit omfamnad?

Givetvis för att han levererar mål.

Men det är mer än så.

För det första; han har varit en Milansupporter sedan barndomen. När drömmar slår in för en 23-åring och denne älskat samma färger vi älskar, då drömmer vi Milanfans inte bara med honom. Vi känner den drömmen.

För det andra; han öser in mål och det är ju ingen spektakulärt dålig jämförelse, den många redan gjort, den att då de ser Piątek, då ser de en ny Shevchenko. Krzysztof påminner faktiskt på många sätt om tsaren från Ukraina som en epok öste in mål för oss. Man ser hintar där om liknande stordåd.

För det tredje; Hans spelsätt. Jag har under alla mina år och sedan Sheva slutade spela för oss, aldrig sett på maken till bollmottagning. Piątek är någon att spela in och spela upp för ungdomarna i primavera så att de får se hur man agerar. Han får en stenhård, bombarderande boll på sig, och han tar emot den som om det vore sockervadd. Studera hans mottagningar, för de är magiska. Och det underbaraste av allt, det är att han slängt in en önskan till sina lagkamrater. Den är så tydlig och hur Milan ändrat sin anfallsfotboll sedan han kom in. Piątek har sagt till dem; ”släng långa bollar på mig, så tar jag ner dem och skapar en målchans”.

183cm tekniskt fantastisk fulländat. Fullkomligt fenomenalt när han får en boll mot sig och bara limmar i riktning dit han vill rusa. Riktning vilket i motsats till vissa nyliga patetiska som bara var vända mot eget mål hela tiden, nej, den här killen siktar framåt.

Att han gör mål är bekant sedan länge nu. Men kolla hur han, ”bara” 23 år, moget och erfaret, snabbt och sensationellt gör det svåra enkelt, hur han hanterar bollen. I en position där man inte får vara med i passningsspelet särskilt mycket.
Han suger den till sig.

Inte underligt att polska tidningar skriver mer om ”Piontek” senaste tiden, än vad de gör om Lewandowski. Så uttalas namnet tack vare a:et med svans har man fått lära. Piontek.

Varje bollberöring jag sett Krzysztof göra, när bollen slås mot honom snabbt och där är en försvarare i ryggen, den har varit på sätt att ett stort leende sprider sig över hela ansiktet. Han är helt makalös på att fiska upp bollen och direkt vända mot mål. Inget annat verkar finnas i hans skalle, än att rusa mot mål lämna försvararen två steg bakom. Och han verkar ha en speluppfattning närmare en trequartista. Kolla bara målet mot Cagliari där 9 av 10 anfallare skulle försöka bomba in bollen. Vad gör Piątek? Han siktar in den mellan som om han spelade biljard och skulle sänka in en enkel kula mellan de andra.

Det är allt för tidigt att dra några slutsatser om Piątek. Vi får se vart detta bär hän. Men visst ser det mer lovande ut än på många säsonger?

Vi har varit i den här situationen tidigare. Vi hade Pato som såg så fantastisk ut, men så dog han ut. Började strula med Barbara istället för att fokusera på själva bollen nere på planen.

Vi hade El Shaarawy, antagligen den sämsta försäljningen Milan någonsin gjort, vår framtid, som nu sitter sönderbänkad i Roma. När El Shaarawy var den som ändrade matchbilder till vår fördel mer än någon annan i de startelvorna vi hade då.

Vi hade Abumayeng som öser in mål i Arsenal, men av oss bara slängd slentrian via Borussia Dortmund där han också gjorde succé.

Den här gången, om vi fåckar upp detta, med en Piątek i lysande form och världens hungrigaste mest lojala anfallare, Cutrone, då förtjänar vi fan inte att få spela i Serie A.

Får jag inte se de två starta tillsammans, alltid, då vet jag fan inte vad Milan sysslar med.

Maka på er ni andra om de får spela tillsammans. Då är Milan på väg tillbaka med stormsteg!

Och om detta sätter sig på plats, när Jack Bonaventura kommer tillbaka, några till som är halvt hundra efter skador, ja då satan in i gatan kan det bli underbart åka av.

Med en av de yngsta trupperna i hela Europa.

Zvonko Katic
Follow Me
Senaste inläggen av Zvonko Katic (se alla)

Zvonko Katic

https://twitter.com/zvonkokatic

Lämna ett svar