Per sempre sarà, eller?

Per sempre sarà, eller?

Jag sitter som så många gånger förr och tittar fundersamt ner på tangenterna. Ler lite när jag tänker på att våren äntligen är här. Detta är dagar då vi finner glädje genom att se det fina i de simplaste av saker. Men till skillnad från förr så är allt annorlunda. Och mitt i detta antiklimax av falska förhoppningar om flockimmunitet och italienska ligatitlar frågar jag både Anders Tegnell och Andrea Agnelli: Hur kunde ni vara så naiva?

Lika mycket som jag känner ett behov och framförallt en iver att skriva, så känner jag ett främmande moraliskt dilemma. Kan vi verkligen sitta och beklaga oss över förlorade ligatitlar och calcio-besvikelser, medan sjukvården och IVA går på knäna för att rädda liv?
Det är en bisarr version av verklighet vi befinner oss i. En verklighet där jag likt många andra har en ständig oro över att äventyra min moders hälsa genom en så vardaglig sak som att handla på ICA. Eller att ofrivilligt inte ha kunnat träffa min bror på över ett år. Och just som jag kände en enorm uppskattning gentemot att ha så enkla nöjen som att titta på fotboll varje vecka när det övriga livet gick in i viloläge, insåg jag även hur annorlunda den kommande tiden skulle bli. När inte ens de enklaste av nöjen kunde undvika konsekvenserna av en pandemi.

Den glädjefyllda och framförallt efterlängtade dagen kom då Serie A precis som andra ligor kunde återupptas. Men som Juventina så var det mer än pandemin som påverkade vad jag tidigare tagit för givet. Säsongen som i skrivande stund sjunger på sin sista vers har varit plågsam att följa, lite som att bli matad med falska förhoppningar av en älskare och sedan sitta kvar i ett oundvikligt antiklimax när man i slutändan blir dumpad. Allt gott har visserligen ett slut, men efter 9 ljuva år så fanns det något vackert i att inleda vad jag hoppades skulle bli säsongen då vi får fira vår 10:e historiska vinst i rad.

Säsongen har innehållit skador av många viktiga spelare, där en av dessa var Paulo Dybala som i dagarna var med från start för första gången sedan januari. Men det som kändes tyngst att ta in har varit den ovisshet huruvida klubbens styrka och attityd på planen skulle gå åt rätt håll med Pirlo som tränare, något som ständigt funnits i luften under varenda match. Och framtiden är inte glasklar på något vis. Missar vi nästa omgång av Champions League? Rykten kring att Dybala ska bytas ut sprids som aldrig förr. Chiellini närmar sig slutet som spelare för varje säsong. Ska Buffon avsluta sin karriär i annan klubb? Szczęsny ut, Donnarumma in? Hur länge stannar Ronaldo; och är det verkligen klokt att anpassa laget ytterligare efter Cristiano? La Vecchia Signora var ju faktiskt fantastiskt innan vi blev välsignade med en av de bästa – vars tid i klubben är begränsad. Vad skulle ett deltagande i Super League innebära? Och när tusan ska mittfältet stärkas?

Jag ser säsongen som avslutad för vår del och väljer att blicka framåt inför en ny fräsch start. Vad jag bekymras över allra mest är utan tvekan vem som kommer stå som tränare till hösten. Ibland måste man skilja på spelare och tränare, och Pirlo tillhör ännu det förstnämnda. Ska jag sticka ut hakan och tänka högt så är utan tvekan Zidane och hans oerhört stiliga kostymer högst upp på min önskelista. Förutom en rutinerad stadig tränare så behöver Juventus få tillbaka stil och klass, något som vi inte haft sedan Allegri stod vid sidlinjen. Allegri, mannen som till skillnad mot Sarri och Pirlo även bjöd på ett leende emellanåt, eller känslor överhuvudtaget vid närmare eftertanke. Och i all ärlighet skulle jag i nuvarande läge vara nöjd om Mister Allegri gör comeback när mina pojkar åter äntrar planen i höst. Vi har fått vår beskärda del av “spännande projekt” och Massimiliano fick tillslut sin efterlängtade semester och nya frisyr.

I min bok är det färdigexperimenterat för både statsepidemiologer och fotbollsledning.

Nathalie Salomonsson

Nathalie Salomonsson
Senaste inläggen av Nathalie Salomonsson (se alla)

Nathalie Salomonsson

Juventina med en passion för det skrivna ordet.

Lämna ett svar