Passion i sin finaste och mest värdiga skepnad

Passion i sin finaste och mest värdiga skepnad

Erik Dahlberg

Latest posts by Erik Dahlberg (see all)

Passion i sin finaste och mest värdiga skepnad

Av: Erik Dahlberg

Den här varma och vackra historien utspelades på den tiden när vi ännu inte var utrustade med Smartphones. Då när vi fortfarande hade fasta telefoner och skickade fax.

Året var 1999, månaden april och platsen Olimpico i Rom.

Tillsammans med drygt 57 000 andra såg jag hur en skapligt ung Francesco Totti avgjorde matchen mot Parma med en perfekt slagen frispark. Han gjorde det när matchklockan hade passerat 80 minuter och han gjorde det framför curva sud. Alltså så nära ett välregisserat slut som man bara kan komma och det förlösningsjubel som uppstod gick som en varm kår längs min ryggrad.  

Den Totti överlistade denna eftermiddag var ingen mindre än en ännu yngre Gianluigi Buffon. Romhimlen var molnig ända fram till den sekund när Totti rubbade Buffons ambition att få bege sig hem till Parma med en hållen nolla, och utan att jag var medveten om det då var det två blivande ikoner och betydelsefulla fanbärare som var matchens förgrundsfigurer.

Dock, mitt starkaste minne denna eftermiddag var de fyra välklädda, värdiga och vackra äldre damer som satt till vänster om mig. Romanistas in i sista por, förmodligen var Roma en del av deras modersmjölk. Vad vet jag. Det diskuterades och gestikulerades ivrigt. Deras koll och deras blick för spelet gjorde mig överlycklig och jag förstod att jag var inbjuden till en näst intill privat teaterföreställning.

När domaren blåste igång matchen plockade damen närmast mig fram en transistorradio, modell rejäl, ur sin väska och rattade in den italienska motsvarigheten till Sportradion. Serie A var inne i slutskedet av säsongen. Roma nådde inte riktigt ända fram till en absolut topplacering och guldstriden stod mellan Milan och Lazio. Det ville damen under inga omständigheter missa.

Hon berättade yvigt och ivrigt för sina väninnor om det som skedde i Genua, där Lazio mötte Sampdoria, och i Vicenza där Milan gick för tre poäng och bibehållen serieledning. Även om min italienska var att betrakta som bristfällig njöt jag av att vara en del av detta och jag insåg också att det är exakt såhär som riktig passion ser ut.

Genom åren har mina tankar ofta gått till dessa fyra härliga damer och i den bästa av världar hade de kunnat turnera runt i fotbollseuropa och hålla föredrag om vad äkta passion egentligen handlar om. Allt annat än en veritabel succé hade varit att betrakta som underligt.

 

Erik Dahlberg

Serie A är stort som livet och min ambition på Calcio Amore är att mina texter ska kännas. Att de ska ha en personlig touch och att det i slutändan landar i att ni vill läsa mig igen och igen och igen. Avanti!

Lämna ett svar

Stäng meny