Parma har fått en unik möjlighet – nu är allt upp till dem

Parma har fått en unik möjlighet – nu är allt upp till dem

Degraderingen till Serie D kunde ha krossat Parma, i stället fick de möjligheten att vara pionjärer. Nu ligger allt i händerna på Roberto D’Aversas lag, vågar de ta chansen?

För tre år sedan föll allt samman. Klassiska Parma, med sin storhetsperiod på 90-talet, kollapsade inifrån och ut. Resan började om i Serie D. Det kunde ha blivit slutet för en av Italiens mest anrika klubbar, i stället blev det en nystart, en början, ett nytänt hopp. Nu, i oktober 2018, är laget tillbaka i Serie A och har såhär långt inte skämt ut sig, tvärt om. Parmas fall blev en unik möjlighet, om än paketerad som tusentals supportrars smärta.

Jag föll för Parma sommaren 2017. Jag fastnade för optimismen och framtidstron som till slut hade börjat gro på Stadio Ennio Tardini. Allt det jag föll för med Parma personifierades av en viss rutinerad mittback: Alessandro Lucarelli. 40-åringen hade följt med sitt lag ned i ruinen och lyckades så småningom ta dem tillbaka till finrummet. Det var en spelare med hjärta, hjärna och en fantastisk spelskicklighet. Efter avancemanget till Serie A avslutade ”Ale” karriären, min förhoppning är att hans anda ska fortsätta råda i klubben.

Parmas unika möjlighet då? Ganska uppenbart, de kan bygga ett lag från grunden och på sikt låta nya meriter sudda ut gamla skandaler. Få lag har tålamod nog att bygga från grunden idag, Parma är tvingade att göra det. Den här säsongen har de lånat in stora delar av A-lagstruppen och kryddat det med veteraner som Bruno Alves och profiler som Gervinho. Det var nödvändigt nu. Avancemanget till Serie A gick på sätt och vis lite för fort, en trupp av tillräckligt snitt behövde byggas, och det fort. Men nu börjar jobbet med att bygga långsiktigt på riktigt, att bygga en trupp utifrån någon form av Lucarelli-anda.

Min önskan är att Parma redan i vinter börjar bygga ett ungt lag med en stark lokal förankring och med spelare som brinner för klubben. Plocka in spelare som kan dra lärdomar av lagets veteraner och som tids nog kan ersätta dem när karriären avslutas. Det kommer att ta tid, det kommer nog inte att vinnas några större titlar de kommande åren, men ingen kommer att kräva det. Så länge som Parma håller sig kvar i Serie A har de förmånen att kunna arbeta i lugn och ro med att bygga ett lag som kan sätta en ny standard inom världsfotbollen. Och tids nog kommer säkert framgångarna också.

Parma har en fantastisk historia, men den är långt ifrån fläckfri. Omfamna det, omfamna båda delarna – men gör rätt den här gången. Under sommaren plockade klubben in Alessandro Lucarelli i en personalroll, ett bra steg på vägen. Hans erfarenhet är ovärderlig, framför allt erfarenheten utanför fotbollsplanen.

Lucarellis nummer 6 har pensionerats, en viktig påminnelse för framtida generationer om vad han gjort för klubben. Med symbolvärdet i hamn är det dags att agera på riktigt. Nu kan Parma börja bygga en trupp för framtiden, en trupp i Alessandro Lucarellis anda. Parma har fått en unik möjlighet, nu är allt upp till dem.

Detta inlägg har 3 kommentarer

    1. Tack! Väldigt kul att höra!

Lämna ett svar

Stäng meny