Lo Stile Juve är inte barmhärtig mot någon

Lo Stile Juve är inte barmhärtig mot någon

När jag personligen tänker på Lo Stile Juve så tänker jag vinnarmentalitet, respekt och ödmjukhet men även att man för sig med en viss stil, ett visst uppförande, man rör sig inom ramarna av det som Juventus är uppbyggt av. Emellanåt kommer det in spelare i klubben med ett brokigt förflutet men när de tar på sig den zebrarandiga tröjan så rättar de in sig i ledet. Sedan finns det såklart undantag men de slussas därefter ut ur klubben.

Om man tänker de senaste fem till tio åren så har åtminstone jag två tydliga exempel på spelare som antingen rättat in sig i ledet eller som slussats ut och det är Carlos Tévez och Arturo Vidal. Argentinaren hade en väldigt framgångsrik tid i England men även en ganska turbulent sådan och framförallt i Manchester City. 2013 säkrade Juventus honom, han valde den klassiska 10:an på ryggen, vilket inledningsvis kritiserades men jag tror det är få Juventini som idag klagar på hans tid i klubben. ’Apache’ förhandlade sig sedan hem till Boca Juniors och även om han gjorde en pengasväng till kinesiska Shanghai Shenhua innan ytterligare en återkomst i Boca så uppförde han sig respektabelt i Bianconeri.

Chilenaren gjorde snarare än omvänd resa i Juventus, även om han kanske redan hade ett rykte om sig i Tyskland där han tillhörde Bayer Leverkusen. 2011 kom han till Turin och under sina fyra säsonger i Juve ansåg jag att han var världens bästa box-till-box-spelare, något han växte fram till under sin tid i klubben. Att man sedermera sålde honom till Bayern München 2015 och för en så låg summa som €42m, var i min värld för att Juve valde att slussa ut honom. Det var givetvis inte på grund av ’Il Gurriero’:s prestationer på fotbollsplanen utan snarare han beteende utanför fotbollen. Ett rikt nattliv, slagsmål och rattfull bilkrasch blev för mycket för ledningen och man valde sedermera att skicka iväg honom.

Den senaste tiden har det talats om Paulo Dybalas tillika Douglas Costas uppförande både vid sidlinjen och långt bortanför Allianz Stadium. ’La Joya’ ska ha visat sitt missnöje mot tränare Max Allegri i den senaste matchen mot Parma genom att lämna bänken för omklädningsrummet innan domaren blåst av matchen. Andrea Pirlo stod för något liknande under Antonio Contes ledning och klubben införde därefter regeln att ingen spelare fick lämna bänken i förtid om man inte var skadad eller om det inträffat något extraordinärt. Dybala ska ha kommit undan med en tillsägning men argentinaren bör få rätta in sig i ledet hädanefter.

Sedan igår har skriverierna dock framförallt handlat om brassen som både hunnit med en bilkrasch och en födelsedagsfest i Paris på ett och samma dygn. Spelarna fick ledigt i två dagar och ’The Flash’ krockade sin bil med en annan förare på motorvägen mellan Turin och Trieste. Costa kom undan utan skador medan den andra föraren fick uppsöka sjukhus. Senare under måndagen hade yttern tagit sig till Paris för att fira landsmannen Neymars födelsedag. Dessa händelser ska inte ha imponerat på Juves ledning som enligt uppgift ska ha varnat honom för framtida uppförande.

Då bilolyckan inte enligt rapporterna ska ha berott på våldslös körning eller rattfylla och då spelarna var lediga, tror jag personligen inte att Costas val att ändå ta sig till den franska huvudstaden samma dygn ska ha rört upp ledningen till upplösningstillstånd. Jag tror snarare att det har med armbågen, skallningen samt spottloskan han slängde ur sig mot Federico di Francesco i matchen mot Sassuolo i höstas. Jag tror att klubbledningen lagt ihop dessa händelser och därmed agerat nu och markerat trots att måndagens situationer inte var alltför allvarliga.

När det gäller denna sistnämnda duo så rapporterades det direkt om att de kan få lämna Juve i sommar men när det gäller den förstnämnda av dem så tror jag inte att så blir fallet. Samtidigt har man nog Costa under lupp då man inte vill ”ha en ny Vidal i händerna” men att Dybala tjurar på bänken tror jag helt enkelt inte är tillräckligt för att Juve låter honom gå.

Fredrik Lemon
Senaste inläggen av Fredrik Lemon (se alla)

Lämna ett svar