Juventus ti amo

Juventus ti amo

Fredrik Graneklev

Jag fick igår söndag uppdraget att börja krönikera på Calcio Amore och då om min fotbollskärlek för Juventus. Idag måndag basuneras det ut artiklar gällande Kalla Faktas program som bland annat handlar om 8-åriga Julle här hemma i Sverige och man kan inte låta bli att fångas upp och reagera.

Jag ville sätta min personliga prägel på min första krönika och tankarna skenade under gårdagen iväg gällande handling, riktning och reflektioner. Samtidigt kan jag idag inte släppa dagens skriverier då jag ska uttrycka mina åsikter om världen inom Bianconeri.

Hur gör jag nu? Kan man koppla ett svenskt samhällsproblem till den italienska fotbollen? Kan man vinkla mina tankar kring ett jämställt samhälle in i mina tankar om Juventus? Det är inte lätt att svara på, det är inte lätt få till men jag vill göra ett försök.

Vi stoltserar i vårt avlånga land med allas lika värde men vecka ut och vecka in ser eller hör man om homofobi, rasism osv. Ser man på sydeuropeiska länder har vi nog generellt sett ett mer jämlikt samhälle men räcker det till? Och hur ser det ut i Italien?

Lämnar vi herrarnas Serie A och tar oss istället till kvinnornas Serie A Femminile har vi sju lag från herrarnas högstadivision som även har damlag: Milan, Fiorentina, Roma, Sassuolo, Atalanta, Chievo och mitt Juventus.

Betyder detta att Italien, Serie A och calcion går mot mer jämlikhet inom fotbollen? Svårt att svara på men damfotbollen börjar sätta sin prägel på stövellandet. Homofobin och rasismen har dock fortfarande ett fäste inom fotbollen som speglar samhället på många sätt, vare sig det är inom Sveriges eller Italiens gränser.

Jag ser mitt Juventus som en klubb i framtiden: en klubb som värnar om allas lika värde, en klubb som vill inkludera, en klubb som är till för alla. Jag skulle samtidigt inte med rent samvete inte ens nämna Cristiano Ronaldo och de återupptagna våldtäktsanklagelserna. Detta har egentligen inget med Juventus att göra då det handlar om portugisen och en händelse under 2009 men jag, som många andra stod med hakan nere efter klubbens officiella uttalande kring det hela. Från min klubb kräver jag mer än så och undrar återigen om klubben är den klubb som jag beskrev några meningar upp.

Vi formar våra barn, vi formar våra kommande fotbollsspelare och vi formar framtiden för dem och det vi älskar.

Fredrik Lemon
Senaste inläggen av Fredrik Lemon (se alla)

Lämna ett svar