Juventus & Roma – En Bandiera-tradition som skiljer sig

Juventus & Roma – En Bandiera-tradition som skiljer sig

Juventus hade Alessandro Del Piero, Roma hade Francesco Totti, Milan hade Paolo Maldini, Inter hade Javier Zanetti och så vidare. En Bandiera, en Fanbärare, någon som spenderar sin karriär som en ledare av sin klubb.

När jag satt och funderade kring detta dök det upp tankar gällande Juventus och Romas ”Bandiera-tradition” och den urskiljer sig ganska kraftigt. Vi går från toppen med Del Piero och Totti som konungar. Arvtagarna skiljer sig visserligen i ålder med en Gigi Buffon tog över facklan efter ’Pinturicchio’ och Daniele De Rossi efter ’Er Pupone’. Det skiljer även några år mellan arvtagarnas adepter och det är Claudio Marchisio och Alessandro Florenzi.

Ni som är inbitna calcioälskare förstår säkert vart jag är på väg. Del Piero kom från Padova, blev en Fanbärare i Juventus och avslutade sedermera karriären i Australien och Indien. Buffon kom från Parma, blev en Fanbärare i Juventus och ser nu ut att avsluta karriären i Paris Saint-Germain. Marchisio startade karriären i Bianconeri och lånades endast ut till Empoli under alla år men lämnade för Ryssland i somras.

Totti representerade småklubbar som ungdomsspelare och steg sedermera upp från Romas akademi och avslutade karriären i Giallorossi. De Rossi spelade för en klubb som ungdomsspelare innan även han steg upp i Romas seniorlag där han nu ser ut att avsluta karriären efter säsongen enligt egen utsaga. Florenzi var i två mindre klubbar innan han kom till Roma och har endast lämnat klubben på lån under en säsong i Crotone och har blivit klubben trogen trots andra erbjudanden.

Det var många som kritiserade president Andrea Agnelli 2012 då man ”sparkade ut” Del Piero från klubben och jag kan möjligtvis ha varit i samma tankar då. Men med den karaktäristiska efterklokheten, Buffons avsked i somras som var helt upp till honom själv och kanske framförallt Tottis avskedssäsong flimrande framför näthinnan så kommer jag på andra tankar. Har man under så många år gjort allt för sin klubb, man har varit den trogen och nått så mycket framgång under sin gemensamma historia och sedan inser att man inte håller i kvalitet på fotbollslivets höst men man vill fortsätta spela, är det då inte bättre att lämna?

Diskussionen som Juventini och Romanisti har kring vem som är störst mellan Del Piero och Totti kan vi lämna därhän men vill man minnas sin hjälte, sin ikon, sin legend för allt den gjort för klubben eller vill man se denne mestadels nöta bänk och behandlas underligt av sin tränare en sista säsong? Jag skulle personligen välja det förstnämnda.

Att Buffon sedermera valde att lämna Italien för Frankrike och närmare bestämt Paris Saint-Germain är ett beslut som jag oförståeligt respekterar men det har snarare med klubbvalet att göra. Personligen hade jag hellre sett honom återvända för att avsluta karriären i Parma eller helt enkelt lägga handskarna på hyllan. Men som jag precis var inne på, att han kanske känner att han gett sitt allt till Juve och fortsatt vill spela, det respekterar jag. Marchisio kom överens med klubben i sitt hjärta att bryta samarbetet men tackade nej till att fortsätta spela i Italien med respekt mot just Juve.

Klubbarna skiljer sig ganska kraftigt på många nivåer och jag behöver inte ha en pistol mot tinningen för att vädra att jag står stolt bakom Juventus ledstjärna i detta fall!

Fredrik Lemon
Senaste inläggen av Fredrik Lemon (se alla)

Lämna ett svar