Juventus & Milan – Storklubbar i helvetiska ombyggnationer

Juventus & Milan – Storklubbar i helvetiska ombyggnationer

Om vi inte slänger blickarna direkt på Calciopoli utan istället kollar in efterspelet för Juventus del och jämför det med dagens Milan, då ser i alla fall jag många likheter. 2006 basunerades skandalen ut i rampljuset men denna gång ska vi inte gå in på varken fakta eller mina åsikter kring detta spektakel utan istället gå över hur klubben fick starta om för att ta sig till dagens herravälde och jämföra detta med Milan post Berlusconi.

Christian Molinaro, Jorge Martínez, Marco Motta, Alberto Aquilani, Diego, Tiago, Christian Poulsen, Jonathan Zebina, Olof Mellberg, Paolo De Ceglie, Nicola Legrottaglie, Vincenzo Iaquinta, Jorge Andrade, Jean-Alain Boumsong, Domenico Criscito, Antonio Noccerino, Amauri, Felipe Melo. Ja, detta är några av namnen som kom till Juventus efter Calciopoli, innan man började bygga om och återta tronen i Serie A. Alla förstår att en tvångsdegradering där flera av stjärnorna lämnade kommer att skapa en instabilitet i klubben och göra att man tappar i attraktionskraft men många av namnen ovan skulle aldrig kopplas ihop med Juventus om man inte blivit bestraffade på detta sätt. Vissa av dem kan väl skrivas av som felscoutade eller möjligtvis att de helt enkelt inte fungerade i Turin utan fick bättre karriärer på annat håll men många av dem är enbart pinsamma.

Samma sak ser jag i Milan idag, denna ärofyllda och respektabla klubb från Milano har efter den långlivade Silvio Berlusconis sorti fallit resultatmässigt och anséendemässigt i förfall, likt Juventus efter säsongen i Serie B. I slutet av Berlusconis era gjorde man visserligen en hel del tvivelaktiga affärer och värvningar och den misslyckade försäljningen till kineserna gjorde inte saken bättre. Andrea Bertolacci, Gianluca Lapadula, Gustavo Goméz, Mario Pašalić, Matías Fernández, Gabriel Paletta, Fabio Borini är några av namnen de senaste åren och kanske inte namn som jag skulle koppla ihop med en klassisk storklubb som Milan.

Att ovan nämnda namn i de två senaste styckena nämns i samma mening som klubbar som Juventus och Milan är riktigt pinsamt i många fall. 2010 trädde Andrea Agnelli in som den fjärde från Agnelli-familjen som president i Juve och med sin vision har tagit tillbaka klubben till dominans i stövellandet och mot framgångar i Europa. Det är just där jag vill se Milan, som konkurrent till Juve i Serie A och långt framskridna i Champions League. Klubbarna hade några klassiska bataljer under tidigt 2000-tal i Europa och det vore vackert att få se detta igen. Frågan är om detta kommer att bli en sanning på många år? Klubbarna kommer ur olika situationer men kan amerikanarna bakom Milan få Rossoneri att stiga som Fenix ur askan likt vad Agnelli gjorde med Juve eller vill man bara kapitalisera och lämna dem kvar i askan?

Fredrik Lemon
Senaste inläggen av Fredrik Lemon (se alla)

Lämna ett svar