Hanteraren ut? – Piskan, Filosofen, Förvaltaren eller Skallen in?

Hanteraren ut? – Piskan, Filosofen, Förvaltaren eller Skallen in?

Det rapporteras flitigt gällande att Massimiliano Allegri är inne på sina tre sista månader som tränare för Juventus och angående potentiella ersättare. Jag väljer att kalla honom för Hanteraren då 51-åringen hanterar varje situation med stort pondus och sunt förnuft. Personligen har jag haft svårt att tycka illa om herr Allegri som bespottad tog över Juventus efter Antonio Conte men som överträffat förväntningarna med bravur. Han går mot klubbens åttonde raka Scudetti, sin egna femte, han har dessutom tagit hem dubbeln via Coppa Italia fyra år i rad och tagit sig till Champions Leaguefinalen två gånger om.

Men jag börjar mer och mer luta mig över till åsikterna från den andra delen av supporterskaran som anser att vi behöver något nytt på tränarbänken. Det känns som spelarna är mätta på Allegris hanterande och behöver en ny röst i omklädningsrummet. Att man åkte ur Coppa Italia denna säsongen och har en ytterst tuff retur mot Atlético de Madrid på tisdag i Champions Leagues åttondelsfinaler kan man lika gärna belasta ledningen för, som inte förstärkte en tufft ansatt försvarslinje eller gav Allegri rätt spelare på ett ganska kreatörsbristande mittfält. Man vet dessutom hur snabbt det vänder: Åker man ur CL på tisdag ska tränaren hängas, vänder man mot Atlético hyllas han. Men jag står fast vid att det behövs en förändring vare sig Juve tar hem turneringen eller åker ut med huvudet före.

En liten blänkare dök upp timmar efter att jag skrivit denna krönika: Allegri dementerade att han är på väg att lämna och att han kommer att tala med president Andrea Agnelli om en förlängning efter säsongen. Vi leker dock fortsatt med tanken att han kommer lämna.

Det talas framförallt om fyra potentiella ersättare: en återkomst för arbetslösa Antonio Conte som både spelat för klubben och som ledde Juve till tre raka ligatitlar samt två Supercoppa Italiana och är vice-president Pavel Nedveds favorit. Det talas om Manchester Citys Pep Guardiola som ska vara sportchef Fabio Paraticis favorit till posten. Därefter är det ytterligare två Juventini: den franska förbundskaptenen Didier Deschamps, som både spelat för klubben och som tränare tog upp Juve från Serie B efter Calciopoli samt arbetslösa Zinedine Zidane, som tidigare spelat för klubben och som är president Andrea Agnellis favorit.

Piskan som jag väljer att kalla 49-åriga Conte är en tränare som man verkligen behövde och då betonar jag behövde. Han tog över Juve efter några tuffa år och han kände klubben väl från sin tid som spelare i Turin efter diverse liga- tillika cuptitlar samt kanske framförallt dåvarande UEFA-cupen och Champions League. Han motiverade spelarna med sin grinta, utvecklade mästerligt ganska alldagliga spelare och piskade på dem till max. Problemet för mig är att Conte verkligen är en tränare med kort brinntid och han lyckades aldrig som tränare i Europa, något som Juve uttalat siktar på. En intressant twist på det hela är att Andrea Pirlo först skulle ta över Juves B-lag men sedan skulle assistera Conte vid en återkomst, intressant men inte tillräckligt för att ta tillbaka Conte.

48-åriga Guardiola:s CV går egentligen inte att ifrågasätta, samtidigt som den största framgången nåddes i en ytterst bekant miljö för katalanen som Barcelona. Jag har alltid varit av åsikten att han borde testas i en tuffare miljö som i ett mittenlag istället för att ta Barcelona i La Liga, Bayern München i Bundesliga, Manchester City i Premier League och möjligtvis då Juventus i Serie A. Inom dagens fotboll vet man samtidigt att detta aldrig kommer att hända men ska den Zlatan-myntade Filosofen visa att han är så mästerlig som alla säger, så står jag fast vid denna åsikt. Att få se honom leda vitsvart i Turin har jag dessutom svårt att se: att City skulle släppa honom och att Juve skulle betala lönen är två stora hinder.

50-åriga Deschamps ledde framgångsrikt det franska landslaget till VM-guld förra sommaren och precis som Conte har han som spelare tagit liga- tillika cup-titlar med Juve samt UEFA-cupen och Champions League. Hans tid som tränare i klubben sträckte sig endast över en säsong då han tog tillbaka dem till Serie A efter Calciopoli men ses därefter lite som en svikare då han lämnade posten direkt efter. Jag ser honom dessutom mer som Förvaltaren istället för en särskilt taktiskt skolad eller skarp tränare. Han förvaltade ett för starkt Juve i Serie B, precis som han förvaltade världsstjärnorna i Frankrike. Jag tror helt enkelt inte att han har vad som krävs för att ta Bianconeri till CL-bucklan.

Vem är det då som återstår? Jo det är 46-åriga Zizou som blev historisk efter tre raka Champions League-titlar med Real Madrid och jag tror det är mannen att gå på om Allegri lämnar. Lite skämtsamt väljer jag i rubriken att kalla honom för Skallen, dels från den ökända skallningen på Marco Materazzi i VM-finalen 2006, dels på grund av den renrakade skallen samt hjärnan som den forne mittfältskonstnären bevisligen har innanför skallbenet. Även om det så sent som igår talades om en potentiell återkomst i Real Madrid efter säsongen så har det tidigare flitigt rapporterats att han valt att avstå bland andra Chelsea för att han är sugen på att leda Juve kommande säsong.

Värvningen av Cristiano Ronaldo och ett uttalat inställt sikte på titeln i Champions League gör att jag tror på just Zidane på tränarbänken nästa säsong. Han kan bevisligen hantera världsstjärnor, han vet hur man når framgång i Europa och han är en Juventino i hjärtat, kom hem Zizou!

 

Fredrik Lemon
Senaste inläggen av Fredrik Lemon (se alla)

Lämna ett svar