Gott Nytt År, Italienvänner

Gott Nytt År, Italienvänner

Det är exakt elva år sedan jag började skriva om italiensk fotboll.

Januari 2007 skrev jag min allra första krönika för Svenska Fans.

Den handlade om SVT:s årliga VM-krönika som målade ut semifinalen mellan Tyskland och Italien 2006 som den tråkigaste matchen som någonsin spelats.

Jag fattade ingenting. Så jag gjorde det jag alltid gör när jag inte begriper. Jag skrev. Jag skrev skiten ur mig under två år och sedan hamnade jag på Expressen, TV4 och satt i dyra kostymer ihop med Martin Åslund och Thomas Nordahl och tjänade pengar och förlorade mig själv längs vägen.

Jag vann priser och allting drog iväg i ett vansinnigt tempo.

I höstas drog jag igång Calcio Amore.

Ganska snart fick jag synnerligen god hjälp av killarna på Oddsbaren, av Patrik L och ett antal begåvade skribenter. För några veckor sedan valde Oddsbaren att lämna projektet och ägna sig åt något annat (vi skildes åt som vänner, jag har de killarna att tacka för väldigt mycket) och just nu är vi några stycken som krigar helt utan ersättning för att Calcio Amore ska fortsätta få vara en viktig plattform för oss som älskar den italienska fotbollen.

Det är tufft.
Vi får se hur det blir 2019.

Häromdagen tog jag en promenad i min gamla hemstad Göteborg. På Fredsgatan kommer en kille fram och vill snacka och jag ser att han står där för att samla namnunderskrifter mot eller för något och jag vill bara lyssna på Thåström och promenera så jag skakar bestämt på huvudet och rusar vidare och plötsligt känner jag en hand på axeln och det är samma kille men den här gången visar han Calcio Amore på sin mobil, han vill bara tacka för att vi finns, och han vill bara surra Milan en liten stund i folkvimlet så vi gör det och innan vi skiljs åt säger han:

”Jag hoppas verkligen ni fortsätter med Calcio Amore” och det är som hans ord blir en eld i mitt hjärta, jag blir stolt och glad, det är därför vi gör detta, det är därför vi plöjer ner timmar av våra liv i ett projekt som inte ger en enda krona tillbaka, kärleken från läsare och fans, tacksamheten från människor som liksom jag är fast med vår kärlek till Italien och ett italienskt fotbollslag.

Varje nytt år är en blå himmel. En ny, blank sida, en blinkande markör. Jag har ingen aning om vad som händer. Vi har varit på möte med Strive som ju har rättigheterna till Serie A men de verkar inte vilja samarbeta med oss. I alla fall inte nu.

Jag har ingen aning om varför. VI skulle erbjuda dem Sveriges bästa magasinsprogram om Serie A för en billig peng om vi fick chansen. Vi får se hur det blir.

Vi står på en varsam tröskel till ett nytt år och jag ber att det nya året ska bli givmilt, solidariskt, värdigt och vackert för er alla.

Tack för att ni finns och har funnits under det här året.
Nu står vi stolta och fokuserade inför det nya som väntar.

/Signerat Birro

Marcus Birro
Följ Marcus
Senaste inläggen av Marcus Birro (se alla)

Marcus Birro

Författare och poet med hjärtat i AS Roma.

Lämna ett svar