Gervinho din galning – jag älskar dig

Gervinho din galning – jag älskar dig

Han är långt förbi sitt bäst före-datum, jag har knappt något förtroende för honom och jag tror inte att han blir långvarig i klubben. Gervinho, din galning – som jag älskar dig.

Många var vi nog som undrade var Gervinho tog vägen egentligen. Många är de nog som ännu undrar. Men han landade i alla fall i Parma i somras efter en såhär långt väldigt märklig karriär. Han lämnade Roma 2016 för kinesiska Heibei China Fortune. Han tjänade säkert sina pengar där och på något vis möttes hans vägar med Parma sommaren 2018. Nu har han gjort succé.

Ja, det är faktiskt jättekonstigt. När han satte 1–0 mot Sassuolo i söndags innebar det hans fjärde mål på fem hemmamatcher för Parma. Han har gjort drömmål med räder över hela planen och varit Parmas kanske bästa värvning i år. Nyligen talade han ut om tiden i Kina med The Guardian och berättade att folk trodde att han hade varit på semester i ett par år. Jag hade mycket väl kunnat tro det också, om jag nu ägnat honom någon som helst tankeverksamhet de senaste åren. Det har jag inte gjort.

Men så stod han där och poserade med den korsförsedda tröjan i somras och jag skrattade lite för mig själv och tänkte något i stil med ”Gervinho, ja. Han lever i alla fall än”. Hans bisarra framfart i Serie A under hösten har därför chockat mig positivt. Det finns ingen spelare inom Parmas budget jag hellre skulle vilja ha, löpande på ytterkanten som en hare på speed.

Profilstatus kan lätt personifieras av den 31-årige ivorianen. Han har en minst sagt krokig karriär, han har gjort den sedvanliga vändan till Kina och det känns som att varje minut han är på planen spelar han för att motbevisa hela världen. Och vet ni vad det första förslaget är om man skriver in Gervinho i sökrutan på Google? ”Gervinho forehead”. Det är faktiskt sant, hans höga hårfäste har uppenbarligen gett större avtryck än hans fotbollskunnande. Men det går inte att snacka bort att han ändå lyckats spela flera år i Arsenal och Roma med gott resultat. Ännu mindre kan hans succéhöst i Parma bortförklaras.

Nu är Gervinho inte alls min typ av spelare. Jag har inget förtroende för honom i grunden, jag tror inte att han brinner för Parma som klubb. Jag kan mycket väl, och hoppas också, att jag har fel men det känns inte som att han blir kvar i klubben för lång tid framöver. Jag är inte ens säker på att jag gillar Gervinho. Jag vet bara att det inte finns någon annan spelare jag hellre ser på Parmas ytterkant. Det är inte paradoxalt, det är bara oförklarligt.

I intervjun med The Guardian berättar Gervinho också att det var Parmas sportchef Daniele Faggiano som övertygade honom att komma till klubben när han berättade om deras projekt. Han blev förälskad i vad Parma gjorde. Jag har blivit förälskad i det Gervinho gör, vad det nu än är. För Gervinho, denna kompletta fotbollsgalning, du har på något sätt vunnit mitt hjärta. Tror jag.

Lämna ett svar