Francesco Totti, Del 3

Francesco Totti, Del 3

Patrik Dutty
Senaste inläggen av Patrik Dutty (se alla)

Historien om Roms störste härförare, frälsare och ledare sedan Romarrikes undergång. Olympia Stadion är dess borg, de mötts av elva gladiatorer, en odödlig hjälte. Före Kristus hette han Julius Ceasar, efter Kristus finns det bara En person, den nye kejsaren av Rom – Francesco Totti

Kulten, stoltheten och modet

Varför och hur kunde Totti bli så stor och uppnå denna status i en medelmåttig klubb som Roma i verkligheten är? Svaren är många, min analys är både hans negativa/positiva sidor på och utanför planen har gjort ”Il Bimbo d’Oro” störst.

Först och främst har han alltid varit Roma trogen, i ur och skur (för att använda ett svenskt ordspråk) Up´s and Down´s- Totti var kvar. I dagens fotboll är det pengar som bestämmer och spelade byter tröjor kors och tvärs beroende på var det största pengarna finns. Inte Totti. Det sägs att Totti varje år blir uppvaktad av storklubben Real Madrid där man skickar en vit real-matchtröja med hans namn på och en lapp med texten ”Kom och spela för ett riktigt lag”. Vi vet redan svaret! Det är inte många spelare som är klubben trogen under en karriär med utan tag för vissa spelade så som Maldini (Milan AC) däremot finns det åtskilliga exempel på spelare som bryter lag så som tjejerna på Stureplan byter killar, inga namn nämnda (Christian Vieri..host..host). Inte bara Tottis lojalitet har gjort honom stor utan också hans framgångar. Som tidigare nämnt var han playmakern bakom liga guldet säsongen 2001-2001 dessutom tongivande i VM-laget som tog guld 2006, där han själv avgjorde åttondelsfinalen mot Australien, genom matchens enda mål på straffspark i 93:e minuten, ”chipp-straffen” som var en kopia på originalet Panenka (Tjeckoslovakien) med den oförglömliga målgesten (tummen i munnen) som han tillägnade sonen Cristian, som han har tillsammans med sin fru, fotomodellen Ilary Blasi.

Hans intresse för mode och stil har också gjort honom till ett hett byte bland världens alla modeller och tjejerna trånar fortfarande efter Totti trots frun och barnen. Life of a Playboy! Man måste älska Totti för hans sinne för mode då han kan komma körande i en röd Ferrari till träningen med en matchande lika röd Armani kostym, ett par Dolce bågar samt Gucci lofers i ormskinn. Han är Italiens svar på David Beckham. Fåfängan är stor bland italienska fotbolls spelare, det sägs bland annat att spelarna ställer upp sig på rad framför spegel som är placerad på insidan av omklädningsrummets dörr för att dubbel kolla hårbandet och tröjan innan man springer ut före match, samt i halvtid. Trots playboy livet och framgångarna är Totti engagerad inom FN och är välgörenhets ambassadör för UNICEF. Där han släppt två bästsäljande komedi böcker till välgörandeändamål för barn tillsammans med andra stora fotbolls profiler så som Alessandro Del Piero, Gianluigi Buffon och Antonio Cassano. Totti är folklig och har starka familjeband då brodern Richardo är hans manager. Dessutom har Totti också en egen fotbolls skola ”Number Ten” och äger ett motorcykel lag ”Totti Top Sport”. Han är en samlare av matchtröjor (jerseys) ett exempel är då han efter en rugbymatch mellan Italien och Irland så han byter tills sig Brian O’Driscoll och Denis Hickie tröjor gentemot sig egen röda Roma matchtröja.

Alla dessa saker gör att jag, Rom och många andra älskar Francesco Totti dessutom glömmer han inte din härkomst och hemstad för att gestalta det har han även tatuerat in en romersk krigare på höger överarm. Sen finns det egenskaper som folk stör sig på hos Totti, som under EM 2004 då Totti hade förberett med ny, stilfull frisyr och i gruppspelet avfyrar en spottloska mot dansken Christian Poulsen som kamerareprisen visade många gånger och spreds över hela världen för att gestalta ignoransen som fanns hos italienarna gentemot andra fotbolls nationer. Eller hans otaliga filmningar i boxen som i många fall slutar med dömda straffar samt hans återkommande dåliga uppförande på planen gent emot domare och motståndare. På något sätt har detta byggt upp kulten kring honom själv som en playboy, badboy och oberäknelig spelar – som man trots allt älskar.

Lämna ett svar