Francesco Totti, Del 1

Francesco Totti, Del 1

Patrik Dutty
Senaste inläggen av Patrik Dutty (se alla)

Historien om Roms störste härförare, frälsare och ledare sedan Romarrikes undergång. Olympia Stadion är dess borg, de mötts av elva gladiatorer, en odödlig hjälte. Före Kristus hette han Julius Ceasar, efter Kristus finns det bara En person, den nye kejsaren av Rom – Francesco Totti

The Eternal City, La Famila och besluten

Han är allt mellan himmel och helvete, kejsaren från Rom har spottat på motståndare, filmat sig till avgörande straffar och gett finger till domare världen över. Il Pupone har förtrollade en hel nation genom åren som gått. I Rom är han Gud själv, UNICEF-ambassadör och han älskar sin mamma mer än något annat. Med denna kombination av kvalitéer som spelare och människa är det för oss självklart här på fotbollsorkalet.se att höja mannen till skyarna- om inte lite till.

Är man personifierad med Gud i den fd. romerska rikes huvudstad är man på god väg att lämna den mänskliga skepnaden och kliva in i något som ligger bortom kult-status och idolbilder. Totti har med åren verkligen blivit en ikon för Roma och italiensk fotboll. Jean de la Fontaine sa för länge sen ”Alla vägar bär till Rom”. För Francesco Totti fanns det bara en väg och den ledde redan till Stadio Olympico.

Året är 1976, staden är Rom, månaden är september, mannen blev Francesco Totti. Platsen där legenden växte upp heter Porta Metronia, ett av många bostadsområden i den italienska huvudstaden. Som för många andra italienska killar betyder familjen allt. Pappa Enzo och mamma Foirella gillade att deras lilla pojke inte glade sig åt att kolla på tecknade serier framför tv:n utan föredrog att spela fotboll med det älre grabbarna. Redan som ung fick Totti ett stort erbjudande från Milan men mamma Totti ville annorlunda. Hon väntade på ett erbjudande från sonen favorit lag –Roma. Hon vägrade släppa sonen utanför ”the Eternal City”.”Tärningen är kastad” sa Ceasar i meningen att det var redan på väg att ske under, de fanns ingen återvändo. Så fanns det inte heller för familjen Totti som hade is i magen att neka erbjudande från Milan och vänta på anbud från Roma. Mycket riktigt kom det också ett.

För inse hur stor han är för klubben och staden vill jag dra lite snabb fakta. Totti har spelat i AS Roma sedan 1993 och är klubbens genom tiderna bäste målskytt och den spelare som spelat flest matcher för klubben; 16 januari 2008, i matchen mellan Roma och Torino i Coppa Italia, blev Totti den förste spelare att göra 200 mål för Roma och 9 mars 2008 spelade Totti sin 500:e match för klubben.

1981 drog Il Capitano på sig sitt första par fotbollsskor- passade en blivande kung. Det var Francesco Tottis första par, och långt ifrån hans sista. Han visade sig vara en supertalang. 1992 flyttades Totti upp från ungdomsakademin till Romas A-trupp, där han sedan dess har varit stationerad. Som 16-åring gjorde han debut i A-laget mot Brescia. Ett historiskt datum för många Roma anhängare är 4 september, 1994 gör Totti sitt första mål i Roma tröjan i matchen mellan Roma – US Foggia matchen slutade 1 – 1.

Lämna ett svar