För en gångs skull kan man kräva att Parma vinner

För en gångs skull kan man kräva att Parma vinner

Det är inte många matcher i år där så är fallet. Men hemma mot Frosinone är seger ett måste för Parma, det är i de här matcherna som det gäller på riktigt.

Men vi kan börja med en snabb tillbakablick till i lördags. Mot Atalanta åkte Parma på en sällsynt storförlust, även mot de bästa lagen har I Crociati stått upp bra och i de flesta fall lyckats undvika att det rinner iväg. Men det här var en lektion i fotboll ur flera aspekter.

Jag har länge tyckt att många lag, inte minst Parma, borde dra lärdom av Atalantas arbete. En halvstor klubb, med halvstora resurser från en halvstor stad. Resultatet borde, som Martin Mutumba skulle ha uttryckt det, i bästa fall vara mediokert. Trots det är klubben numera alltid med och kämpar om platser i Europaspelet och kan locka ganska högklassiga spelare. Jag ska inte haka upp mig alltför mycket på en snart veckan gammal match men det är enkelt att konstatera att Parmas förutsättningar inte är helt olika Atalantas. I lördags blev det dock uppenbart att lärjungen är en bra bit från sin mästare.

Nog om det. Nu väntar alltså en av få matcher under säsongen där man faktiskt kan kräva att Parma tar tre poäng. Frosinone. Hemma.  Vi tar det igen. Frosinone. Hemma. Inget ont om Frosinone, alla klubbar som har Joel Campbell på topp förtjänar den största respekt. Dessutom kommer de från en 3–0-seger mot SPAL som innebär att de utökar avståndet till jumbon Chievo och får lite häng på platserna ovanför strecket. Men det här är en av väldigt få klubbar i Serie A som Parma, även på pappret, är starkare än.

Nu är det givetvis ingen garanti för seger. Luttrade Parma-supportrar vet att Emilia-Romagnas korsriddare har en förmåga att imponera mot topplagen samtidigt som de bleknar mot bottenlagen. Men någonstans är det här som Parma måste definiera vilken typ av klubb de kommer att vara i år. En förlust mot Frosinone riskerar att sätta en krisstämpel på laget som tappat lite mark efter en fin inledning, det riskerar att rubba självförtroendet och bjuder dessutom in dem i den rimligen exklusiva skara som förlorat mot Frosinone i Serie A. Jag tror inte att meriter och ära är helt oviktigt i den italienska toppfotbollen.

En seger däremot, speciellt om den kommer med ett par-tre måls marginal, gör att Parma lyfter i en jämn tabell, återupprättar lite självförtroende och, passande nog såhär i Halloween-tider, jagar bort det där bottenlagsspöket som verkar gömma sig i lastutrymmet på spelarbussen.

Men om det ska bli verklighet måste fler hjältar kliva fram. Roberto Ingelses skadefrånvaro har varit jobbig för Parma. Fabio Cervalo är en listig, lurig och rutinerad ersättare som dessutom gjorde mål mot Genoa. Tyvärr har han ändå inte samma nivå i sig som Napoli-lånet Inglese. Eller? Om han har det är det dags att kliva fram nu. Mittfältet måste också hitta tillbaka till nivån de visade i säsongsupptakten. Tyvärr var det bara Leo Stulac som visade någon form av glöd efter det snöpliga självmålet mot Atalanta. Fler måste våga vara hjältar om Parma ska vinna mot Frosinone. Om de bara vågar är segern garanterad på söndag.

Lämna ett svar

Stäng meny