En av få saker man kan stå bakom Infantino

En av få saker man kan stå bakom Infantino

Så sent som igår uttryckte FIFA-presidenten Gianni Infantino sitt beklagande över att man inte har arenor som klubbarna äger själva i Italien med undantag för de två vitsvarta klubbarna i stövellandet: Juventus och Udinese. Han jämförde det med Gabon som värderade det senaste Afrikanska Mästerskapen och han ansåg att det är konstigt att med den passion och fotbollskultur som finns i Italien, att man inte har bättre och egna arenor. Det är väl en av få saker som man kan hålla med herr Infantino kring.

I september 2011 stod Juventus Stadium färdig för att stå som värd för Turins vitsvarta, en arena som man byggde i utkanten av staden med alperna i bakgrunden. Man har sedermera även J-Museum, J-Medical, shoppingcenter med en Mega Store vid arenan och byggt ett nytt huvudkontor kallat Continassa med J-Village som innehåller träningsanläggningen JTC, fotbollsskola, spelarhotell m.m. samt med sponsoravtal döpt om arenan till Allianz Stadium. Man har verkligen moderniserat hela klubben med nya loggan J som man kopplat till allt och är i framkant i både Italien och Europa tillika inom världsfotbollen.

Åker man nordost till andra sidan av norra Italien finner man Udine med sitt Udinese samt gamla Stadio Friuli, som renoverades och moderniserades till Dacia Arena. Vi har även Sassuolo som äger Mapei Stadium samt Atalanta med sitt Stadio Atleti Azzurri d’Italia. Det har även funnits klubbar som Napoli, Fiorentina, Lazio och kanske framförallt Roma som försökt sig på detta men fastnat i byråkratin som stoppat upp deras planer för nya hemmaborgar. Samtidigt finns det två läger inom denna fråga: de som accepterar att klubbarna moderniseras och att de nya arenakomplexen växer fram men även de som ser det vackra i de gamla arenorna med löparbanor mellan läktaren och planen samt betongen som vittrar sönder framför ögonen på dem.

Personligen kan jag slitas mellan de båda lägren: Jag kan absolut romantisera kring att man generation efter generation kollar på sitt älskade lag inne på samma arena som sina far- och morföräldrar gjorde men förstår samtidigt att klubbarna dras mot den moderna fotbollen och för att hänga med måste få in enorma intäkter. Det krävs mer eller mindre att man satsar på att bygga eget och sluta hyra arenorna från sina respektive kommuner. Sedan kan man inte bygga om en atmosfär då det är fansen som skapar den men en arena kan absolut hjälpa till även där.

Sedan finns det dessutom arenakomplex som ser ut som plåtspektakel utan karaktär eller personlighet och där ser jag personligen och möjligtvis partiskt Bianconeris hemmaborg som en vackrare skapelse, dels den yttre designen men kanske framförallt omgivningen. Slutklämmen blir i vilket fall som helst att Italien måste komma ikapp sig själva. Man kan inte leva kvar i historien då man var världens bästa liga, med världens bästa spelare, då arenorna befinner sig i historien. Det är helt klart en balansgång men en som Serie A måste ge sig an och ta sig igenom!

Fredrik Lemon
Senaste inläggen av Fredrik Lemon (se alla)

Lämna ett svar