En återuppstånden stad – åtta månader efter mörkret

En återuppstånden stad – åtta månader efter mörkret

Påsken, återuppståndelsens tid. Jag skulle kunna skriva om Parmas sena kvittering mot Milan men det här handlar om något större. Den här krönikan handlar inte om Parma, den handlar om en annan stad och ett veckan gammalt derby.

Allt som oftast skriver jag om Parma här på Calcio Amore men idag lämnar jag den sfären. Jag byter fokus, stad och lag för en stund. Matchen jag ska avhandla är mer än en vecka gammal men det här handlar inte om matchen i sig, det handlar om staden. Den 14 augusti kollapsade en bro i Genua, två dagar senare landade jag på Cristoforo Colombo. Jag landade inte i en död stad, inte heller var den en tom stad. Men ändå. Gatorna fylldes snabbt med folk om morgonen men känslan som låg i luften var tomhet.

Förra helgen spelades säsongens andra Genua-derby och Sampdoria vann med 2–0. Givetvis var höstens derby mer präglat av olyckan men jag tror aldrig att den här staden kommer att glömma. Italien är fotboll. När något drabbar en stad i Italien drabbar det också stadens fotbollslag. Det var därför det slog mig när matchen var förra helgen, Genua är återuppståndet.

Jag talar egentligen väldigt lite, om ens något, om matchen i sig men jag såg på närmast möjliga vis hur staden faktiskt drabbades den där dagen i augusti 2018. Livet rullade på som vanligt men ändå inte. Tanken var att jag skulle se Sampdorias premiär men den blev uppskjuten. I stadshuskvarteren sågs statsmän hålla presskonferenser, i hamnen stod TV-profilen Gerardo Greco och försökte, utan pardon, finna den skyldige till alltihopa. Men framför allt var det människorna, Genua-borna, som märktes. Eller snarare inte märktes. Alla försökte leva sitt liv som vanligt men det var uppenbart omöjligt.

Staden slöt samman, rivalerna på fotbollsplanen slöt samman och hela världen följde med. Idag lever Genua igen. Jag är glad att kunna säga det och jag hoppas innerligt att jag får återvända till denna fantastiska stad en dag, då under andra omständigheter. För Genua kommer aldrig glömma, men staden har rest sig och jag tror att de har fotbollen att tacka för mycket.

Lämna ett svar

Stäng meny