En annorlunda maskin

En annorlunda maskin

Jag som Juventino har länge sagt att Serie A har blivit alldeles för förutsägbart då ingen av de andra klubbarna i slutskedet av varje säsong rår på Juventus. Under Antonio Conte och under Massimiliano Allegri har man blivit en maskin, som under några få säsongsstarter varit en snutta svårstartade men sedermera tagit sig in i kugghjulet och dragit ifrån konkurrenterna. Man har tydligt under vissa stormatcher i ligan de senaste säsongerna fått se att man på ett sätt medvetet spelat på samma nivå som motståndaren men i andra halvan av första halvlek alternativt i andra halvlek lagt i en extra växel eller två och vunnit matcherna med både lättja och sparkapital.

Conte greppade sina spelare i ett järngrepp och med grinta piskade på dem till Scudetto efter Scudetto innan Allegri tog över med taktisk finess och förde eran vidare till att hamna på åtta raka Scudetti innan sommaren tidigare i år. Därefter har Maurizio Sarri tagit över rodret i Turin och för mig personligen blev Derby d’Italia för drygt två veckor sedan min övertygelse om att maskinen ännu lever men i en annorlunda skepnad, detta trots att vi knappt är en fjärdedel in i säsongen. Jag vill poängtera att vi inte kommer göra rent hus från och med nu men Sarris kommentar efter helgens knappa vinst mot Bologna var som musik för mina öron: ”Varför ska vi hantera 2-1? Jag vill inte hantera matcher, jag vill stänga matcher. Varför hantera då man har matchen i sina egna händer och kan stänga den?”.

Under mina år som inbiten Juventino har jag inte upplevt någon tränare som direkt påminner om Sarri och jag med många andra var ytterst tveksamma över att Neapel-sonen skulle passa in i detta Juventus men det kanske snarare blir att klubben kommer passa in eller anpassa sig efter honom. Hans mittfältsnav i Napoli och Chelsea var Jorginho, nu hos Juve är det Pjanic som sakta men säkert blir spindeln i nätet med snabbt ökande bolltoucher. Jag skulle aldrig önska att Chiellini skulle skada sig men Bonucci har tvingats till att ta på sig en viktig ledarroll, vilket han gjort med bravur samt är spelförande bakifrån och de Ligt har fått kastats in i hetluften och tvingas anpassa sig kvickt.

Även om man under de inledande omgångarna sett lite skakiga ut med nervöst ivägskickade långbollar har man börjat anpassa sig till att spela sig ur press i försvaret och bli än mer kreativa offensivt tillika mer spelförande. Med både Danilo och De Sciglio på skadelistan har Cuadrado blivit en av de viktigaste spelarna som högerback och med en ensam Alex Sandro på vänsterflanken tillbaka i gammal god form har Sarri två offensiva kantlöpare som faller i hans tycke. Vi har fortfarande sparkapital i Ronaldo som ännu inte visat på bästa form, en dietande Higuain som blommat ut igen och det som glädjer mig kanske mest, Sarri har börjat få in Dybala i en roll och La Joya har visat på fantastisk spelglädje (senast igår mot Lokomotiv Moskva). Sparkapital finns även på bänk och skadelista då nyförvärvet Ramsey glänst vid spel, Rabiot ännu inte riktigt fått chansen och Douglas Costa återvänder inom kort.

Och som jag var inne på ovan, sista matchen innan det nyligen avslutade landslagsuppehållet, Derby d’Italia mot Inter på bortaplan i Milano, den fick mig att inse att maskinen Juventus inte försvunnit, den är bara annorlunda. Även om matchen delvis var böljande så tycker jag ändå att Juve tog kommandot mot laget som på förhand skulle vara utmanaren till säsongens ligatitel. Det är kanske ”Sarriball” som saknats Juventus i slutändan, i alla fall när det gäller slutklämmen i Europa. Klagomålen på Conte i Champions League var gällande att han inte klarade av Europaspelet kontra ligaspelet, klagomålen på Allegri var att han var för feg när det väl gällde, är det Sarri nu som med sin kreativa och bollförande fotboll kan leda Juve mot den storörade bucklan i Europa? Jag är ännu inte frälst men jag får lite känslan av att den filtertuggande och långärmad piké-klädda Sarri potentiellt kan förgylla sina föregångares fina arbete.

Fredrik Lemon
Senaste inläggen av Fredrik Lemon (se alla)

Lämna ett svar