Dubbeln är förlorad, en vintermercato i panik & italienska muren krackelerar

Dubbeln är förlorad, en vintermercato i panik & italienska muren krackelerar

Sedan inträdet sommaren 2014 har Massimiliano Allegri en helt klart imponerande statistik med sitt Juventus. Efter Antonio Contes tre raka Scudetti har Allegri radat upp fyra till och går dessutom starkt mot sin femte raka och klubbens åttonde raka ligatitel. Bortsett från Supercoppa Italiana-titlarna 2015 samt ifjol har 51-åringen även tagit hem Coppa Italia under sina fyra år vid rodret men under onsdagskvällen tog det stopp.

Ett skadedrabbat, oinspirerat och slarvigt Juventus åkte på rejält med spö av ett aggressivt, inspirerat och imponerande Atalanta under Gian Piero Gasperinis ledning, en tränare som spenderade drygt tio år som ungdomstränare i just Juve. Det betyder att man inte har någon chans att ta hem sin femte raka dubbel och för ett Champions Leagues-satsande Juventus är såklart även trippeln förlorad efter drygt halva säsongen.

Tar man som det ser ut nu hem Serie A och möjligtvis även Champions League denna säsongen är det visserligen få som kommer att minnas uttåget ur Coppa Italia redan i kvartsfinalerna och dessutom med en 3-0 förlust men skadeläget i backlinjen ser mer oroande ut för resterande del av säsongen.

En åldrande Andrea Barzagli har redan missat större delen av säsongen och ser ut att vara borta ett tag till, Leonardo Bonucci utgick med en ankelskada i helgen mot Lazio som sägs hålla honom borta under en månad och mot Atalanta utgick även Giorgio Chiellini med en vadskada. Här om dagen sålde man Medhi Benatia till Al-Duhail då marockanen fått extremt sparsamt med speltid och man lånade in Martin Caceres från Lazio för en tredje sejour i klubben.

Uruguayanen kan visserligen agera både mittback och ytterback, en mångsidighet som uppskattas men förutom nämnda spelare finns endast Daniele Rugani kvar som mittback. Allegri fick ta in ytterbacken Mattia De Sciglio i Chiellinis ställe mot Atalanta och sätta in Joao Cancelo i sin naturliga position på kanten. Det är dock inte flanken som är problemet då även Alex Sandro och Leonardo Spinazzola täcker den andra utan problemet kvarstår mittbackslåset.

Under gårdagen var det dessutom vinterns Deadline Day i Italien och det talades om att mer eller mindre i panik plocka in Bruno Alves från Parma för att säkra upp framför Wojciech Szczęsny. Portugisen är jämnårig med Barzagli, med andra ord fyller 38 år senare under 2019. Det är självklart att man skulle ha valt ut just Alves på grund av den enorma erfarenhet som han dragit på sig under karriären men jag gillar inte panikdraget som man tvingats till. Lite mer is i magen och en övertalningsförmåga så hade man haft kvar Benatia som tidigare agerat general intill Chiellini då Bonucci drog till Milan under fjolsäsongen.

Jag kunde även tänka mig att som allra sista lösning ta ner en fysisk spelare som Emre Can eller möjligtvis Rodrigo Bentancur i försvaret men Allegri uttalade sig nyligen att ha denna duo som mer av en regista framför försvaret men att de båda var för svaga där och för långsamma i passningsspelet. Nu är det visserligen väldigt olika roller att som central mittfältare skolas om till en regista och att skolas om temporärt till mittback men jag tror att denna idé är ganska döfödd redan nu.

Dessutom har mittfältet varit rejält skadedrabbat det också, så Allegri skulle inte kunna undvara en mittfältare till försvaret utan att försvaga det centralt och offensivt. Det har även visat sig att utan en Miralem Pjanic som regista har passningsspelet försvagats och tillintetgjorts i många fall.

Att man missar dubbeln gör inte direkt att säsongen känns förlorad eller att jag är orolig över att man ska tappa ledningen i ligan men skadeläget samt paniken på mercaton gör mig tankspridd gällande Champions League. I min krönika gällande motståndet i åttondelsfinalerna i Atlético de Madrid beskrev jag mötet som den italienska muren mot den spanska muren. Nu krackelerar den italienska muren inför den första åttondelen som äger rum om 20 dagar och det, det känns helt enkelt inte bra.

 

Fredrik Lemon
Senaste inläggen av Fredrik Lemon (se alla)

Lämna ett svar