Dove sono le strisce?

Dove sono le strisce?

Dove sono le strisce? Ja, var fan är ränderna? Juventini har genom de senaste åren fått svälja det mesta, vilket ledningen med Andrea Agnelli i fronten basunerat ut saltat med framgång. Jag har full förståelse för men ej en romantiserad syn på att man säljer arenanamnet och likt de flesta storklubbar i Europa marknadsför sig och får in en större pengapung av en sådan simpel sak. De ganska smaklösa och fjantiga hashtaggarna som man kör med på sociala medier går mig även de förbi då jag inte ger dem någon större uppmärksamhet. Sedan valde man att byta logga för att associera allt med bokstaven J, allt från J-Medical, J-Store och så vidare. Det var svårsmält för de flesta Juventini då loggan om än mindre förändringar från originalet tidigare nu genomgick en smärre revolution och man kastat bort något klassiskt.

Jag minns för några år sedan då den malaysiska affärsmannen Vincent Tan ändrade både färger och logga för Cardiff City, jag minns då den egyptiska ägaren Assem Allam försökte ändra Hull City till Hull Tigers. Det finns säkerligen fler exempel i modern tid men de var de jag kom på, nu på rak arm. En ytterst känslig fråga att byta ut eller ta bort något klassiskt som logga, färger eller då något så traditionellt som ränderna hos Juventus, det är inte mycket Le Zebre över den kommande säsongens tröjor.

Det har tisslat och tasslats en tid nu men idag annonserade Juventus denna nya munderingen för nästa säsong och för första gången är ränderna borta. En Half N’Half med en vit sida och en svart sida med en rosa linje i mitten. Man började faktiskt med en rosa tröja men ändrade sina färger till vitsvart-randigt efter Notts County i början av 1900-talet.

Strategin från klubben har varit tydlig de senaste åren, man vill marknadsför sig till varje blod- tillika svettdroppe men nu känner jag personligen att man har gått för långt. Att man vill sälja mer merchandise i Asien och USA förstår jag även det men det ryktas om att man på den amerikanska marknaden likställer de vita och svarta ränderna med en domares tröjor och att Juve därmed förändrat sina tröjor. Om det är sanningen återstår att se men att rätta sig efter detta är mer eller mindre att skita på traditioner.

Nu är visserligen förändringen av loggan och konceptet med bokstaven J mer av något permanent medan man förändrar sin mundering för varje säsong. Denna Half N’Half kan lika gärna vara borta säsongen 2020/2021 men är det verkligen rätt väg att gå att reta upp större delen av supporterskaran för att rätta sig efter marknaden? Jag tycker personligen inte det även om debatten kring den stora tröjförändringen kommer lägga sig efter ett tag, precis som de tidigare samt större förändringarna som klubben har gjort.

Jag har enormt respekt för vad Agnelli gjort sedan han tågade in på tronen i Turin 2010 och jag är helt med på att man ska ligga i framkant i den moderna fotbollen för att ha med toppskiktet att göra men inte till varje pris. Pissa inte på vår tröja! Vad man använder sig av för bortatröja eller det så kallade tredjestället har jag mindre åsikter om men Bianconeri klär sig randigt!

Fredrik Lemon
Senaste inläggen av Fredrik Lemon (se alla)

Lämna ett svar