Den Tysta Väggen har gjort sitt!

Den Tysta Väggen har gjort sitt!

Under gårdagen annonserade Andrea Barzagli att han gör sina sista matcher i karriären, att han lägger skorna på hyllan efter säsongen. Mittbacken kommer ha hunnit bli 38 år inom en månad och kroppen har kanske under de senaste två säsongerna börjat säga ifrån. Efter att han kravlat sig upp genom mindre klubbar i Italien hamnade han 2004 i Palermo och det var även då som han steg upp i det italienska seniorlandslaget. Han var med och tog hem VM-guldet 2006 men valde sedermera att lämna Italien för Tyskland då han 2008 skrev på för Wolfsburg.

2011 var året då han återvände hem, han fick kom billigt, han fick en nytändning och han var då med om Juventus pånyttfödelse som därefter skördat så många framgångar. Där fann han Giorgio Chiellini och en ganska nyanländ Leonardo Bonucci som Barzagli skulle komma att bilda ett av världens bästa försvar med, kanske det bästa som trio. I denna försvarstrio har man kompletterat varandra med olika karaktäristik och Barzagli själv har alltid varit den ganska tystlåtna och extremt lugna av dem. Han gjort sitt snack på fotbollsplanen genom sitt spel och var inte den som varken tappade huvudet eller gav sig på domaren.

Missförstå mig inte, alla italienska fotbollsspelare har sitt att säga om och till domaren men Andrea var långt ifrån den första att närma sig domarna eller den värsta i sina protester. Jag kommer minnas Barzagli som den eleganta försvararen som tajmade brytningarna med perfektion samt med sitt i mången form briljanta markerings- tillika positionsspel. Jag kanske inte vill höja honom till nivån som Paolo Maldini eller Alessandro Nesta höll men elegansen och det graciösa tycker jag att man har fått se i Barz genom åren.

Som jag var inne på tidigare har hans kropp börjat säga ifrån och skadorna har gjort sig påminda, vilket förstört den sista tiden av hans karriär men ledargestalten har med största säkerhet gjort sitt i truppen och i omklädningsrummet. Capitano Chiellini eldar på sina lagkamrater medan Barzagli håller dem i schack. Det hade varit så vackert att få se honom även få ta hem Champions League men förbannelsen kanske blir lika stark som för Gigi Buffon i slutändan, det återstår att se.

Den Tysta Väggen har gjort sitt!

Fredrik Lemon
Senaste inläggen av Fredrik Lemon (se alla)

Lämna ett svar