Den italienska själen saknas i Juventus front

Den italienska själen saknas i Juventus front

Juventus har som oftast valt att använda sig av en italiensk stomme, man försöker fostra eller knipa åt sig italienska talanger och bygga bygga upp truppen av detta. I dagens lag finner man nästan endast detta i försvarslinjen medan både ett mittfält och ett anfall ekar tomt på inhemska spelare. Dagens trupp består av Mattia Perin samt Carlo Pinsoglio som andra- respektive tredjefiol bakom polacken Wojciech Szczęsny i målvaktsuppsättningen. I försvaret har vi givetvis BBC bestående av Andrea Barzagli, Leonardo Bonucci och Giorgio Chiellini men även Daniele Rugani, Leonardo Spinazzola samt Mattia De Sciglio. Framåt är det endast Federico Bernardeschi och Moise Kean som får agera Azzurri i Turins vitsvarta.

Det spekuleras vilt kring förstärkning framåt för Juventus del i form av italienska talanger: allt från mittfältarna i Cagliaris Nicolò Barella och Brescias Sandro Tonali till yttrar som Romas Nicolò Zaniolo och Fiorentinas Federico Chiesa. Det har tidigare varit känsligt att gå från Fiorentina till Juventus, dels på grund av rivaliteten tack vare vissa resultat och händelser tidigare i historien men även Juves värvning av Roberto Baggio från Viola. Jag minns även då Dimitar Berbatov bokat en flygbiljett till Florens, ändrade sig på vägen för att ta sig till Turin men då bulgarens fru ville stanna i England blev det Fulham. Samtidigt har vissa spelarflyttar gått lite smidigare, såsom Angelo Di Livio och Moreno Torricelli och på senare tid ovan nämnda Federico Bernardeschi samt Marko Pjaca. Att Juve skulle lyckas värva Chiesa ser jag inte som otroligt och det skulle verkligen vara välkommet med den kvalitet och beslutsamhet som 21-åringen besitter men samtidigt kommer det bli ännu tuffare förhandlingar än då man tog hem Berna.

Att man tog Gonzalo Higuain från Napoli och Miralem Pjanic från Roma berodde på två saker, båda satt på utköpsklausuler i sina respektive kontrakt och de båda blev lockade av representera Juventus. Denna fördel har man nu inte gällande 19-åriga Zaniolo där det lär krävas en rejäl pengapung för att Romklubben ska välja att släppa honom till sin ligarival. Att man om några år skulle kunna få njuta av en ung och framförallt italiensk anfallskvartett bestående av Bernardeschi, Kean, Chiesa och Zaniolo hade dock avnjutits något enormt i mina vitsvarta ådror.

Det italienska landslaget har inte direkt blomstrat offensivt under ganska många år tillbaka men det känns som det är på väg att vända och då ska givetvis Juve ligga i förarsätet och knipa åt sig dem. Jag är fortsatt ytterst osäker på Rugani som försvarsgeneral men att möjligtvis locka över en spelare som Alessio Romagnoli från Milan för att i längden ersätta ett åldrande BBC ser jag också som ett nödvändigt ont. Bianconeri står egentligen inför en generationsväxling över stora delar av truppen och att då återinföra den italienska själen ser jag som något givet.

Fredrik Lemon
Senaste inläggen av Fredrik Lemon (se alla)

Lämna ett svar