Den italienska passionen

Den italienska passionen

Det är något i luften när det vankas match, trots att man befinner sig flera tusen kilometer från la bella Italia och ens enda tröst är den gamla hederliga TV-skärmen. Oavsett om du är Juventus, Milan eller rent utav Frosinone-supporter kan du med all säkerhet skriva under på känslan som infinner sig när de pampiga tonerna från Giovanni Allevis ”O Generosa” börjar ljuda, samtidigt som kameran sveper förbi sammanbitna spelare bara minuter innan avspark. Lagkaptener skakar hand, slantsinglingen genomförs och startelvan intar positioner. Avspark. Det är just denna stund som kommit att bli min ritual. Stunden som Nathalie aldrig missar – åtminstone inte av egen fri vilja.

Vad är det då som gör den italienska fotbollen så speciell? Passionen är den starkaste av egenskaper som är svår att hitta någon annanstans. Det är dramatiska scener mellan italienare som pratar i ett tempo som bör orsaka högt blodtryck och en atmosfär som går att ta på. Det inkluderar allt från barnfamiljer till de mest engagerade av supporters, Cristiano Ronaldo och en historia av rivalitet. Allt samlat i ståtliga arenor under Italiens blå himmel.
Men vad som verkligen kännetecknar italiensk fotboll i mina ögon är lagens tränare som bär kostym, ett tecken på professionalism och framförallt respekt inför sporten. Det är här som många klubbar och länder halkat efter, inklusive vårt svenska landslag. Vart tog gentlemännen vägen? Det är fotboll på elitnivå vi pratar om, inte den lokala fotbollsföreningen på en molnig eftermiddag i april.

På det viset skämmer den italienska fotbollen bort oss, något jag nyligen blev påmind om under årets final av Champions League när tränare för ett av världens största fotbollslag dök upp i träningsoverall. Och som jag för en kort stund fasade över då nyheten nådde mig att Maurizio Sarri officiellt är den nye tränaren för Juventus. Ska mitt stilrena Juve ledas av en man i träningskläder? Saknaden efter Allegris luriga leende och vassa klädsel kom ikapp mig, men i samma sekund som Andrea Agnelli höll presskonferens med en kostymklädd Sarri var ordningen återställd. Skulle Sarri mot förmodan bryta klädkoden lär det bli en lång höst att vänta för denna värmländska juventina. Jag vill ju så gärna gilla Sarri.

Om några veckor sitter vi återigen bänkade vid våra skärmar, på varsitt håll men ändå som en samlad trupp med den italienska passionen som vår gemensamma vän. Hösten väntar och melankolin smyger sig in över Sverige. Ännu en silly season är över, VM har spelats och nya spelare ska visa sig värdiga sina färger. Den sista tonen av ”O Generosa” tystnar och följs av ett härligt kittlande ljud från domarpipan. Publiken vet det, vi vet det. Serie A säsong 2019/20 har börjat och ännu en Scudetto ska hämtas hem. Vem kommer utmana den gamla damens trygga plats på tronen denna gång?

In bocca al lupo.
Nathalie Salomonsson

Foto: Creative Commons / Upphovsrättsfri

Nathalie Salomonsson
Senaste inläggen av Nathalie Salomonsson (se alla)

Nathalie Salomonsson

Juventina med en passion för det skrivna ordet.

Lämna ett svar