Den assisterande tränarens ensamhet
Gattuso

Den assisterande tränarens ensamhet

Det slog mig i Milans match mot Lazio; vem sitter egentligen som assisterande på bänken bakom den ständigt pekfingerviftande Gattuso?

Det var inte exakt så jag tänkte. Hur skall jag minnas exakta tankar mitt i en otyglad nervositet? Den där förbannade ängslan som alltid infinner sig nästan bamseskalmanskt som på minuten exakt ett bra tag innan avspark.

Men något i den häraden tänkte jag då min Milanvän Asir plötsligt slängde ur sig att vi inte gjort ett enda byte och frågade lokalen oavsett vilka som ville lyssna, när det skulle ske.

Men Gattuso bytte aldrig ut någon och med det givetvis inte heller in någon.

Jag kan inte minnas när jag senast såg det. Jag kan faktiskt inte minnas om jag någonsin sett det. Inte ens under min ganska mediokra karriär som fullblodsproffs i Velebit och Croatia, där man dopade sig ganska gediget med bärs, inte ens under de matcherna skedde så att aldrig någon byttes.

Vi leder med 1-0. Oväntat måste tillstås, och med ett turmål som flipprade sig in via en blå.
Det är övertid.
Nog in i satan byter man in någon?

Det där kan till och med min snart sjuåriga systerson totalt ointresserad av fotboll som han är. Han struttar hellre runt hela rummet lägger ut göteborska spårvagnars tidtabeller och talar om för dig var taxegränsen för fyran går mot Mölndal, än han ser på fotboll.
Men till och med han skulle fatta att med 1-0 på bortaplan så byter man.
För att döda rörelseenergin motståndarlaget plötsligt får, vilket Lazio fick.
För att byta ut trötta spelare vilka tveklöst många är efter 90 minuter.
För att bara göra något istället för att stå där som ett viftande fån hoppas på Fru Fortuna det skall gå vägen.
Och så tappar man två poäng istället.
Den förlusten av poäng mot Lazio i 93e minuten lägger jag helt på Gattuso! Den soppan är totalt hans att sörpla i sig med åsnehuvud.

Men, för att återgå till det initiala.
Vem sitter hos oss assisterar egentligen?

Under många, långa år hade vi det tryggt med en Tassotti på bänken bakom Mister.

Han satt där ganska anonymt, bistod, övervakade, ställde sig upp soldatiskt när kallad på. Under en tid frågade jag mig varför Tassotti aldrig var ett av namnen som nämndes vad gäller huvudtränare. 20 år som spelare, lika många i kulisserna.

Kanske ville aldrig Tassotti själv. Vad vet jag. Det hade varit intressant höra eller läsa en längre intervju om just det, om hans tankar kring hela rollen.

Nu, tja, nu sitter vi igen med en ganska grön, oerfaren och i sammanhanget ung tränare. Vi har haft ett pärlband av sådana fyra år nu.

När Mihajlovic är din mest erfarna tränare under en Olympisk period, då har man inte haft särskilt vasst att tala om i detta speciella skrå.

Och då tänker jag att den assisterande kanske blir särskilt viktig.

Om vi nu kört med Seedorf, Inzaghi, Mihajlovic, Brocchi (!?), Montella och Gattuso. De e la fint om jag får säga det på götebosska. Men stabilt?
Nja.

Och då kanske man skulle gjort det med en riktigt vass assisterande tränare.
En som kunde agera mentor.
Det är nu jag vill se Tassotti där.

Vad vi har nu, som assisterande.
Vem f-n vet?
Jo, jag vet att han hängt med från tiden då Gattuso var spelande tränare i Sion.
Jag känner till historiken.
Men vad tillför han egentligen?

Och gudarna skall veta att vi behöver verkligen all genialitet som mäktas kan i varenda vrå. Särskilt med en tränare som naivt tappar 1-0 i 93e minuten bitter bistert kanske absolut just på grund av att han inte gör ett enda byte. Som min pokojna kampsportsdyrkande och lika galen i fotboll mormor hade fattat man gör i det läget.

Som det är nu, vi har någon assisterande anonym och i en undersökning bland Milanfans hade antagligen knappt en tredjedel prickat rätt namn även om man gav fyra alternativ att välja bland. Helt ärligt, jag läste upp på namnet innan jag började skriva allt detta och har redan glömt hans namn.

Sådär kan det inte funka om man har ambition bli stora igen både nationellt såväl som ute i Europa. Att ha en assisterande tränare som sitter ensam utan att någon egentligen vet om han blir tillfrågad en sekund under 90 minuter. Om något.

Zvonko Katic
Follow Me
Senaste inläggen av Zvonko Katic (se alla)

Zvonko Katic

https://twitter.com/zvonkokatic

Lämna ett svar