Dags att uppdatera Calcio med mer Amore

Dags att uppdatera Calcio med mer Amore

Dags att uppdatera Calcio med mer Amore

Vi lever i en helt ny era där de yngre inte längre följer klubbar. De följer oftare enskilda spelare. Playstationgenerationen är lite Kardashiansk i sättet att de struntar fullständigt vilka färger spelaren bär, det är viktigare att han har höga fjolläng i EA Sports. Kardashiansk menar jag då att det viktigare är hur känd och populär spelaren är, än vilken genuin kärlek till klubben han bär på.

Se bara hur svensk media växlat fokus likt beduiner jagandes en oas i den Sahariska öknen. Så fort Zlatan bytte liga, så rusade all media i flock dit. Vi, Sverige, vi hade ganska patetiskt en korrespondent i Frankrike helt dedikerad skriva om Zlatan när han gick till PSG. 

Plötsligt så var den Franska ligan hyperintressant. En liga som ingen brytt sig om tidigare trots att den faktiskt är väldigt underhållande med få lag som skapat dynastier. Där klubbar ena säsongen kan vinna hela kånkarängen, nästa säsong åka ur.
I’m looking at you Montpellier, and you Nantes.

Vi lever i en era där man inte nöjer sig med vad som helst. Fotboll har blivit ett spektakel. Det är bara att acceptera detta. Ju närmare Playstation i upplevelse, desto bättre vad gäller följare. Egentligen inget dåligt med det.

Fotboll måste levereras, paketeras, säljas, marknadsföras och visas väldigt vasst. Då lyckas man sälja konceptet. Inget ont om premier League men det spelas inte bättre fotboll där än i Serie A (den eviga debatten), vad man däremot är överlägsna på, det är hur matcherna sänds.

Se en match mellan Fulham och Huddersfield. Eller för all del en i Championship mellan Leeds och Birmingham. Bara se hur dessa matcher sänds. Se färgerna, se hur kameror sveper, hur närbilder visas, hur repriser sköts, hur du känner en stor närvaro, hur enormt makalöst det hela är sänt. Att du nästan är på plats själv.

Jämför detta med hur medeltid produktionen i Italien är.

Jag vet inte hur många gånger jag svurit mot teven där något sker på planen, då spelet är igång och producenten valt visa ett ansikte på läktaren. Totalt meningslöst live. 

Jag vill se matchen, inte någon käft på stol uppe i tribuna C.
Bollen rullar på planen, jag skall se någon ingen på läktaren?

Jag kan garantera er, att om Vicenza gick upp i Serie A igen (eller var det Venezia?), då skulle den där stolpen på långsidan fortfarande vara med i varenda svepning från anfall till försvar, mitt i bild.

Om man vill sälja Italienska fotboll runt om i världen, då måste produktionen av Italiensk fotboll bli mycket bättre.

Se bara skillnaden mellan en ligamatch, och en match ute i Europa där något Italienskt lag är involverat. Gräset ser ta mig Hades grönare ut både i Azerbaijan, eller bakom en torrdocka i Polen, än det gör någon match Serie A där det ser halvgrått ut mitt under våren.

Det är dags att steppa upp detta i Italien. Det får vara slut med Felliniska sändningar av matcher. Vi är snart inne science fictionskt i 2020 och Italienska ligan produceras som om vi alla var kvar i den svart-vita TV-åldern. Den där apparaten som tog en kvart att släckas, med ett horisontellt streck och en prick i mitten som till slut dog ut.

Fotboll är en produkt idag. I Italien måste man lära sig sälja den MYCKET bättre.

Zvonko Katic
Follow Me
Senaste inläggen av Zvonko Katic (se alla)

Zvonko Katic

https://twitter.com/zvonkokatic

Lämna ett svar