Birro intervjuar: Nathalie Salomonsson

Birro intervjuar: Nathalie Salomonsson

Passion kräver passion för att få vingar. Då flyger det. Calcio Amore startades av ren nödvändighet. Det kändes omöjligt att INTE få skriva, tala eller diskutera den italienska fotbollen. Som jag ser det är det så här: den som förstår, förstår. De andra? Well, det finns tusen andra smörgåsbord med annat att välja på.

Calcio Amore vill vara en passionerad röst för kärlek till den italienska fotbollen. Vi kommer från olika håll och bakgrunder, men passionen för Italien är vårt gemensamma medborgarskap. Nathalie tar täten för en spännande höst. När hon kontaktade mig och frågade om hon kunde vara till hjälp för oss visste jag väldigt lite om hennes driv, kunnande, hennes stilistiska stil och engagemang. Nu vet jag mer och bättre. Tacksam att hon helt enkelt tog sig förbi och tog täten. Lär känna henne lite närmare i den här intervjun.

Vem är Nathalie?
– Jag skulle säga att jag är en värmlänning som blir oerhört driven av rätt miljö och kreativt sällskap men stannar ändå för att lukta på de omtalade rosorna. Jag har alltid älskat att skriva och är fascinerad av språk, framförallt engelska och italienska, vilket gjort att jag varit gästskribent hos livsstilsbloggar och hemsidor i länder som Italien, USA och Storbritannien. Jag försöker leva efter mottot “Turn your dreams into plans” och kan prata i timmar om intressanta ämnen men blir snabbt uttråkad av kallprat.

Media och kommunikation är ett av mina stora intressen och det känns otroligt spännande att få förtroendet för att vara med och driva Calcio Amore framåt. Nysatsningen i höst kommer innebära mycket arbete men projektets potential gör mig förväntansfull. Blir för övrigt nostalgisk av Dean Martin och kan rappa till Post Malone, värt att nämna kanske?

Hur och när väcktes intresset för italiensk fotboll?
– Det väcktes under senare år. Jag växte upp i Värmlands kanske minst sportintresserade familj och hade ingen fotboll eller sport omkring mig överhuvudtaget egentligen, förutom tävlingsdans. De gångerna jag försökte engagera mig i att spela i skolan blev man för det mesta överkörd av klassens fotbollsspelare och tillslut tröttnade jag. Efter studenten hade jag redan en kärlek till italiensk kultur, när jag då så småningom började följa några Serie A matcher fastnade jag rätt snabbt. Idag missar jag inte en enda av mitt lags matcher och följer andra ligor och mästerskap så mycket som möjligt. Det är något jag tycker är inspirerande, att hitta en passion för något helt och hållet pga genuint nyfunnet intresse. Minns att jag tänkte: Jaha, nu gillar du tydligen fotboll också, lite förvirrad med ett glas vin i handen.

Favoritlag?
– La bella signora, Juventus FC.
Varför just det laget?
– Det var ödet, hur klyschigt det än låter. De andra lagen imponerade inte på mig på samma sätt. Det som fått mig att stanna hos Den gamla damen är den höga kvaliteten på klubben, stilrent och proffsigt. En historia som går långt bak i tiden samt en speciell familjekänsla är för mig typiska kännetecken för Juventus, jag känner mig bara hemma på något vis. Har man en gång upplevt den känslan så finns det inget annat lag som kan överträffa det, även om jag såklart gillar att se exempelvis Milan och Roma spela.

Är du ofta i Italien? Har du möjlighet att resa till Italien ibland?
Tyvärr inte. Jag har flera utländska vänner som väntar på att jag ska komma ner till Milano och vidare söderut, så det är definitivt en prioritet. Jag känner mig väldigt osvensk, all Jantelag och “lagom” är inte riktigt min grej. Vill kunna vara känslosam och högljutt passionerad över saker i livet, inte hålla allt inombords. Sånt är tyvärr lite tabu i Sverige.
Jag pluggar italienska när jag hinner, de senaste åren skriver jag även för italienska livsstilsbloggar och blivit lite av en svensk röst för Italien i mina kretsar. Så det är utan tvekan mer än fotbollskulturen som lockar mig till la bella Italia, frågan är om jag skulle återvända hem igen om ett erbjudande dök upp.

Vilka utmaningar står italiensk fotboll inför som du ser det?
– Framförallt att behålla sin identitet nu när allt större spelare köps in och silly season blir alltmer silly. Hur fantastiskt det än är att ha spelare som Cristiano Ronaldo hemma i Serie A så blir jag alltid lite orolig över att det ska bli en stor framtida mediacirkus kring ligan. Ronaldo har förvaltat sin plats i Serie A oerhört fint, men han är ju också en nutida legend och vet vad det innebär att anpassa sig till en ny liga. Jag vill såklart att fler ska få upp ögonen för Serie A, men innerst inne gillar jag att det är lite “underskattat” och inte lika mainstream som exempelvis Premier League. Se bara på Roma den senaste tiden, två av Italiens största fotbollslegender tvingas ut tack vare storhetsvansinne från en ny ledning. Det gör mig ängslig.

Även Italiens landslag har stora utmaningar iochmed att det har gått trögt i VM och nu senast U21, vilket de borde ha fixat galant med tanke på de starka lag de har. Det gör mig frustrerad när man vet vilken hög kvalité Italien kan leverera men ändå lyckas det bli fel av någon märklig anledning. Som jag pratade om i min senaste krönika på Calcio så är den italienska passionen unik, jag vill att de ska förvalta den och inte vara laget som inte kan släppa att Sverige slog ut dem ur VM-kvalet. Gli Azzurri 2006 ÄR Italien, i mina ögon.

Vad betyder skrivandet för dig?
– Det skrivna ordet är min största passion, utan mitt skrivande skulle jag nog vara ganska vilsen. Oavsett om jag skriver på uppdrag åt någon annan eller bara sitter och skriver dikter åt mig själv så är det mitt sätt att hålla mig fokuserad och samlad i livet. Det är väl det som kreativa själar har gemensamt, att ens skapande är en hälsosam distraktion från allt annat, det håller en på banan. Jag är den som lyssnar på låttext innan melodi och blir berörd av ord från andra människor.
Skrivandet är dessutom det som givit mig fantastiska möjligheter inför framtiden som inte hade inträffat om jag inte skriver. Främsta anledningen till varför jag alltid uppmuntrar andra att följa sin passion är att det oväntade kan förändra allt. I mitt fall har min passion för att skriva ingått i ett oväntat äktenskap med fotbollen och leder mig mot en tydlig bild över vad jag vill syssla med i framtiden.

Det är med stor glädje och tacksamhet som jag och vi andra välkomnar Nathalie till Calcio Amore.

/Marcus Birro
Grundare

Marcus Birro
Följ Marcus
Senaste inläggen av Marcus Birro (se alla)

Marcus Birro

Författare och poet med hjärtat i AS Roma.

Lämna ett svar