Att VARa eller inte VARa?
VAR

Att VARa eller inte VARa?

Nu har man kört VAR som koncept i Italien, även i VM, fler är på gång. Så långt är det fortfarande kontroversiellt bland förvånansvärt många om detta ens skall vara del av matcher.

Varför man skulle vara emot det gör mig något konfunderad. Det funkar väsentligt mycket vassare än den där extra domaren ståendes som en vägkon bakom varje mål. De som stod där likt statyer och gjorde noll nytta i exakt varenda situation där de var meningen att faktiskt göra en väldigt definierad nytta.

Nej, detta med VAR bör vara här för att stanna. Ja, det tar lite extra tid vid varje tillfälle men räkna ordentligt med ett stoppur och fila själva på summan sekunder. Ett avgörande med VAR tar inte alls särskilt mycket längre tid än många andra situationer. Det tar bra mycket kortare tid än en utvisning, ett byte, ibland även ens en frispark i farligt läge.

Det här med VAR börjar sätta sig. Och det gynnar fotbollen.

I begynnelsen sprang spelarna fram och ifrågasatte domaren, varför han ens skulle kolla, eller om han inte kanske skulle kolla. Det viftades, gestikulerades, gnälldes och gapades. Nu har spelarna slutat med detta i sammanhang där man använt VAR lite längre. Om fem år kommer alla fråga sig hur vi klarade oss utan den här grejen. Den kommer bli lika självklar som att målvakten inte får ta upp bollen med händerna vid bakåtpass från egen spelare.

Vi är i 2019, inte 1819. Klart vi skall utnyttja teknologin som finns. Problemet just nu är att många fortfarande tror VAR är någon ny domare, när det hela tiden bara finns en huvuddomare. Han på planen som bestämmer, och han som avgör om VAR ens skall tillfrågas. Detta kan självklart slipas på lite. Men det kommer.

Zvonko Katic
Follow Me
Senaste inläggen av Zvonko Katic (se alla)

Zvonko Katic

https://twitter.com/zvonkokatic

Lämna ett svar