Att bygga en ikon Vs. Att köpa en stjärna

Att bygga en ikon Vs. Att köpa en stjärna

Då jag föddes i mitten på 80-talet var det under 90-talet som jag fann calcion. Serie A och klubbarna från stöveln var inne på sina glansdagar och ikonerna samt stjärnorna svämmade över ligan. Det var då, tidigt på 90-talet då jag föll för den italienska fotbollen, då jag föll för Juventus och då jag föll för Alessandro Del Piero.

Även om Roberto Baggio även hade sitt i att det blev just Juve så var det Pinturicchio som fick mig att falla pladask. Gentlemannen, magikern, eleganten, konstnären. Han blev en ikon som byggdes upp i Juventus. Det har funnits spelare före honom som faller inom samma epitet men tänker jag på Juventus, då tänker jag på Del Piero. Även efter honom har det kommit in spelare som under åren byggt upp en ikonstatus, man tänker framförallt på Gigi Buffon men man kan även nämna Claudio Marchisio och Giorgio Chiellini som håller sig i Gigis hasor.

Det som kanske skiljer dagens Juve mot dåtidens Juve, det bör vara sommarens stora värvning: Cristiano Ronaldo. Personligen ser jag hellre en spelare som värvas in ung, talangfull och som med åren byggs upp till en ikon men samtidigt förstår jag den moderniserade fotbollen.

Andrea Agnelli tog över klubben 2010 och styrde klubben med hjälp av Pavel Nedved, Beppe Marotta och Fabio Paratici mot ett nytt liv efter Calciopoli och med en tydlig riktning. Man ska dominera i Italien, man ska erövra Europa och man ska ta sig till toppen även rent ekonomiskt. Då en ledargestalt som Buffon har lämnat, då en prins som Marchisio tackat för sig, så finns endast King Kong kvar i backlinjen av dessa uppbyggda ikoner.

Vad väljer man då att göra? Jo, då köper man en stjärna och en av de starkast lysande dessutom. Vad år målet? Jo, det är att vinna i Europa NU! Efter sju raka år med ligatitlar, efter fyra raka dubblar så är det Champions League som gäller. Och nu då ikonerna börjar sina inom klubben så väljer man istället att köpa en stjärna för att få detta att hända.

En quick fix såklart, ett korttidstänk såklart och jag tror att det är denna väg som Juventus och den moderna fotbollen kommer att gå. Agnelli har redan sagt att man vill göra en ny ”Ronaldo-värvning” men det gäller då en spelare som snarare är 25 år än 33 år. Detta stoppar visserligen inte klubben från att även fostra framtidens ikoner men jag tror att benämningen Bandiera eller Fanbärare är ett utdöende släkte inom den moderna fotbollen.

Fredrik Lemon
Senaste inläggen av Fredrik Lemon (se alla)

Lämna ett svar