Adepten överglänste mentorn

Adepten överglänste mentorn

Jag har precis som många andra öst beröm över Beppe Marotta och det framförallt för alla klassvärvningar som anslutit gratis eller för en mindre summa pengar. Paul Pogba anslöt gratis och byggdes upp till den spelaren han är idag, Andrea Pirlo kom även han gratis och fick en nystart på gamla dar. Carlos Tevez kom billigt och klubben fick ordning på bråkstaken, Arturo Vidal kom in billigt och var under sin tid i Juventus i min mening då världens bästa box-till-box-spelare. Andrea Barzagli hade en ganska blygsam karriär innan han kom extremt billigt till Juve och bildade sedermera ett av världens bästa försvar med Giorgio Chiellini och Leonardo Bonucci. Förutom nämnda spelare tog man även in Dani Alves gratis, Patrice Evra billigt, Sami Khedira gratis och Kingsley Coman gratis, bara för att nämna några.

Man har visserligen även gjort några misstag på mercaton och ytterst tveksamma affärer då man mer eller mindre agerade fosterklubb åt Real Madrid 2014 då man värvade Alvaro Morata från Madridklubben med en återköpsklausul. Samtidigt har man sett just Marotta som mästersportchefen med det tidigare systemet med delägarskap av spelare, som sedermera förbjöds och man löste det istället med lån eller försäljningar med just ovan nämnda återköpsklausuler. Man ger då en talangfull spelare chansen till speltid, följa deras utveckling och därefter välja att plocka tillbaka denne om man gillar det man ser.

Personligen har jag dock saknat krutet från Marotta i affärerna, man har sedan han anslöt till klubben från Sampdoria 2010 önskat en riktig prestigevärvning som får kosta en del. Ett bevis för att klubben är tillbaka i toppen av Europa, både ekonomiskt och med dragningskraft. Denna värvning kom i somras och det var Cristiano Ronaldo från Real Madrid men samtidigt säger en bild mer än tusen ord som man brukar säga. Under presentationen står Ronaldo med sin Juvetröjan i mitten, vid hans sida står president Andrea Agnelli samt sportdirektör Fabio Paratici. Vid deras sida står agenten Jorge Mendes på ena sidan och Beppe Marotta på andra sidan, man anar redan där att det var mer adepten än mentorn som agerat nyckeln i denna affär.

Man har även från Paratici själv under den gångna helgen fått höra om arbetsfördelningen mellan den nu forne duon som han ingått i sedan just Sampdoria och det är inte Marotta som stått för grovjobbet. När det gäller att ha ett kontaktnät ute, när det gäller att scouta spelare och när det gäller att locka spelare till klubben så känns det mer och mer som det är adepten i skuggan av mentorn som är den personen som ska ha mest av beröm. Man ska väl inte underminera Marottas finansiella färdigheter som stabiliserat klubben eller Agnellis tillika Pavel Nedveds dragningskraft i ledningen men Paratici, som nu har fått ett större ansvar efter man skickat iväg Beppe, är helt klart spindeln i nätet.

 

 

 

 

 

Fredrik Graneklev

Latest posts by Fredrik Graneklev (see all)

Lämna ett svar

Stäng meny