100 matcher med D’Aversa – Nu har allvaret börjat

100 matcher med D’Aversa – Nu har allvaret börjat

Matchen mot Lazio var tränaren Roberto D’Aversas hundrade som ansvarig för klubben. Det har generellt sett varit 100 framgångsrika matcher men jag tror att det är nu som 43-åringens karriär tar fart på riktigt – eller så går det åt andra hållet.

Det går inte att klaga på D’Aversas facit i Parma. Han kom in i december 2016 sedan Luigi Apolloni sparkats och slutade då tvåa i Lega Pro. Efter det evighetslånga kvalet som alltid följer säsongsavslutningen tog Parma steget upp till Serie B. Väl där (Ni kan historien, jag vet) räckte det också med en säsong innan avancemanget till Serie A var ett faktum. I år har det gått bra och Parmas rykte i den italienska fotbollen framstår som upprättat.

Mycket har hunnit hända på 100 matcher med D’Aversa vid rodret men jag tror att det är nu det börjar på riktigt för honom. Avancemanget från Serie C till Serie A, för att inte tala om hela resan från Serie D, är ruggigt imponerande men i grunden det fanns goda förutsättningar för det. I Serie A är de en i mängden. Deras resurser, historia eller kvalitet sticker inte ut i någon positiv mening och då faller ett allt större ansvar på tränaren.

Jag säger inte att det borde vara så, oftast är det tränaren som får ta smällen oavsett var problemet ligger, men jag vet att det faktiskt fungerar så. Håller sig Parma flytande de kommande en till två säsongerna kommer D’Aversa få sitt stora erkännande. Går det rentav bra kommer han att bli en profil. Går det däremot dåligt riskerar alla framgångar som hittills erövrats att blekna och glömmas bort. Parma är hans blott andra klubb som tränare och ett bakslag kan slå hårt.

Jag gillar D’Aversa, jag tror på honom. Andra klubbar sägs vara intresserade av hans tjänster men inför Lazio-matchen sade han själv till Football Italia att han är inställd på att stanna i Parma eftersom att klubben har så stark historia. Jag hoppas att den kärleken är besvarad även i framtiden. På 100 tävlingsmatcher har det blivit 48 segrar, 20 oavgjorda matcher och 32 förluster. Siffrorna lär försämras om Parma hänger kvar i Serie A de kommande åren men det är naturligt. I det läge klubben är nu tror jag att det är en perfekt tränare för klubben. Tack för 100 matcher Roberto D’Aversa, blir det 100 till?

Lämna ett svar